IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медта удари петгодишно дъно заради намаляващото търсене

Увеличаващите се притеснения за световния икономически растеж вещаят превес на предлагането в близко бъдеще

17:06 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод за добив на мед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод за добив на мед. Снимка: Ройтерс

Цената на медта падна до най-ниското си ниво от над пет години заради спекулации за колебливия растеж и неравномерното икономическо развитие в САЩ, Германия и Китай, които са най-големите потребители на метала, пише WBP Online.

Цената на медта е на най-ниското си ниво от повече от пет години заради комбинация от нарастващи страхове. Увеличаващите се притеснения за световния икономически растеж водят до по-ниско търсене в Китай и очаквания за превес на предлагането в близко бъдеще, което заедно със силния долар се превръща в основния двигател за ниската цена на метала.

Фючърсите за доставка на медта през април се търгуваха за 6 093,75 долара за метричен тон на лондонската борса за метали в понеделник. Металът приключи деня при 6 090 долара за тон в петък, което бе най-ниското ниво от октомври 2009 г. Цените на затваряне не са отчитали ръст от 30 декември.

Договорите за доставка през април поевтиняха с 1,40% до 2,716 долара за унция на Comex в Ню Йорк при търговията в понеделник.

Германското индустриално производство през ноември отбеляза спад за пръв път от три месеца, показаха публикувани миналата седмица данни. Цените на едро в Китай за декември отбелязаха най-големия си спад за последните две години, продължавайки рекордната серия от спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още