IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл: Цената на петрола може да падне до 25 долара за барел

Според ръководителя на компанията Вагит Алекперов в близката година може да се очаква значително колебание на цените

14:19 | 16.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вагит Алекперов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вагит Алекперов. Снимка: Ройтерс

Цената на петрола може да спадне до 25 долара за барел, прогнозира пред журналисти изпълнителният директор на руския петролен концерн "Лукойл" Вагит Алекперов, цитиран от ТАСС.

Той отбелязва, че като се има предвид последното изявление на Саудитска Арабия, не изключва спад на цената до 25 долара за барел. В интервю за отрасловото издание Argus Global Markets, публикувано в петък, министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ибн Ибрахим ан Нуейми бе попитан дали цената на петрола ще достигне отново някога 100 долара за барел, а той отговори: "Може и да не се случи". 

Според ръководителя на „Лукойл“, втората по големина петролна компания в Русия, в близката година може да се очаква значително колебание на цените.

"В близката година - със сигурност", казва той, като добавя, че само вчера цената се е променяла в границите на 10 процента. "Това не се е случвало никога досега“, заключва Алекперов.

Лукойл няма да намали плановете си за добив на петрол от своя проект Западна Курна-2 в Ирак, добавя Алекперов. През следващия месец компанията очаква да подпише споразумението за разработването на гигантското газово поле Kandym в Узбекистан, добавя той. В края на 2014 г. вицепрезидентът на „Лукойл“ Леонид Федун заяви, че китайски компании са заинтересовани от участие в проекта. Тогава Федун заяви, че компанията няма да е на загуба дори при цена от 25 долара за барел. Според него цената на петрола ще започне да расте отново през 2016 г., "когато ОПЕК постигне целта си да ограничи американския добив от пазара".

Цените на петрола навлязоха в мечи пазар, след като на последната си официална среща през ноември 2014 г. страните от Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) решиха да не намаляват дневния обем на производството си. В четвъртък цената на брента, търгуван в САЩ, се сви със 7%, показват данни на Bloomberg.

В четвъртък анализаторите от Bank of America Merill Lynch публикуваха прогноза, според която петролът ще поевтинява още, а до края на март брентът ще се търгува за 31 долара за барел, а WTI – за 32 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Ще става все по-интересно.Холивуд е там ,да снима реалити филми на "Ужаси"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
dr.5rov
преди 9 години
Този коментар ме насочва към една мое преположение - руснаците май се опитват да използват и прилагат прийомите от айкидо - изплзвай енергията на атакуващия за да да го го извадиш от равновесие. С други думи вместо да поемеш удара, засили го в същата посока. Или ако някой се засили да разбие врата, отвори я точно преди да я блъсне и после му гледай сеира.Имам чувството че и с рублата стана и все още става така.А и с газопроводите май стана така - Ами нали не искахте газ от нас - купувайте сега от Турция, щото тази през Украйна ще спре. За сега ние европейците мигаме на парцали и си говорим - те се шегуват. Ами ако не се шегувтат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Лукойл няма да намали плановете си за добив на петрол от своя проект Западна ***-2 в Ирак, добавя Алекперов.-------------------------------------------------------------------------------------------Няма как цената на петрола да тръгне нагоре докато всички големи играчи оставят непроменен или увеличават добива на петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още