IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия понижи ценaтa на петрола за Азия до 14-годишно дъно

Стойността на сорта Arab Light вече с 2,3 долара по-ниска от тази на останалите най-популярни сорта "черно злато" в Близкия изток

12:42 | 06.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Саудитска Арабия понижи ценaтa на петрола за Азия до 14-годишно дъно

Саудитска Арабия понижи цените на петрола за Азия до най-ниските им нива в последните 14 години, предава ТАСС.

Държавната петролна компания на страната намали официалните цени на доставките на суров петрол сорт Arab Light с 90 американски цента. Сега цената на Arab Light е с 2,3 долара по-ниска от тази на останалите най-популярни сорта петрол в Близкия изток.

Въпреки това стойността на брента продължава да се покачва днес, преминавайки границата от 55 долара за барел.

По-рано членът на саудитското кралско семейство принц Ал Уалид бин Талал ал-Сауд заяви в интервю за USA Today, че петролът повече никога няма да струва 100 долара за барел, "Ако на доставките на петрол останат на същото ниво, а търсенето продължи да бъде слабо, логично е да се смята, че цените ще продължат да падат. Но ако предложението включва и вариант за свиване на доставките на пазара, то търсенето ще покаже известен растеж и цените могат да вървят нагоре. Но аз съм сигурен, че ние никога няма да видим 100 долара за барел", отбеляза той.

Обяснявайки причината за падането на цените на петрола, принц Ал Уалид бин Талал ал-Сауд обърна внимание на два проблема: свръхпредлагането и липсата на търсене.

В същото време той определи като "глупост" теорията, че САЩ и Саудитска Арабия са решили да запазят цените на петрола ниски, за да окажат натиск върху Русия. Според него Саудитска Арабия при никакви обстоятелства не би направила това, тъй като и нейният държавен бюджет е под натиск вследствие на по-ниските приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
hevito666
преди 9 години
....ти да видиш ! ...какво съсипване на "опорни точки " ... ужас ! - най - верният ни съюзник на нас " фашингтонската демокрация " в Близкия изток , брата , който прегърна чифутската идея , финансира я и набра нужните доброволци за филма 11,09,2001 г ......??? - ще продава по - евтин петрол не нас / " фашингтонската демокрация " / ...а на враговете / варварите , недемократични , комунисти / .... бел.авт. - в йоани!!! ...................................................!айде свиркаджиите - вие сте !Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още