IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът закрепи позиции след срещата на Иран със Запада

Основната причина за оптимизма на инвеститорите в последно време са позитивните знаци, идващи от еврозоната

12:00 | 06.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът закрепи позиции след срещата на Иран със Запада

Енергийни стоки

Натискът върху енергийните стоки отслабна през отминалата седмица, в резултат на постигнатия консенсус между западните страни и Иран относно ядрената програма на страната. Щатският петрол успя да запише трета поредна седмица на печеливша територия, въпреки повишените запаси от суровината в САЩ и растящото производство в различни краища на света.

Основната причина за оптимизма на инвеститорите в последно време са позитивните знаци, идващи от еврозоната. Стабилизирането на европейската икономика е нормално да окаже солиден импулс в цената на енергийните суровини, тъй като всяка развиваща се икономика засилва необходимостта си от суровини.

Само няколко седмици след започването на програмата на ЕЦБ за финансови стимули, икономиката вече показва признаци на съживяване, което обнадеждава до голяма степен инвеститорите. Все пак поскъпването на петрола бе ограничено от редица фактори, като силния щатски долар, растящите запаси и сближаването на позициите между Иран и Запада.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец май се понижиха с 95 цента през последната сесия на миналата седмица, за да приключат на ниво от 49,49 долара за барел. На долната графика ясно се виждат затрудненията на цената да пробие над ключовата съпротива от 50 долара за барел. Границата около това ниво се подсилва допълнително от намиращата се в непосредствена близост 89-периодната движеща се средна.

Все пак анализатори остават оптимисти относно бъдещето на петрола като споделят, че най-лошото вероятно е отминало и в близко бъдеще ни очаква плавен ръст в котировките на петрола, който ще бъде подкрепен и от началото на туристическия сезон, когато традиционно търсенето на горива нараства.

Цeнни метали

Златото записа една от най-волатилните си седмици в последно време. Благородният метал откри седмицата с две последователни негативни сесии, след което обърна рязко посоката, поскъпвайки с близо 20 долара само за един ден. В крайна сметка металът завърши седмицата с минимално повишение, удължавайки печелившата си серия на 3 поредни седмици. Бурните емоции при златото бяха провокирани главно от спекулации, че Федералния резерв възнамерява да повиши лихвените проценти по-скоро от очакваното.

Това твърдение не бе напълно отхвърлено на последната среща на Фед, а напротив председателят на институцията Джанет Йелън дори намекна, че наближава времето, в което паричната политика трябва да се затегне. Повече информация относно заседанието ще получим тази седмица в сряда вечерта, когато ще бъде публикувана официалната стенограма от последната среща на Централната банка.

Фючърсите върху злато с доставка през месец юни поевтиняха до 1 202,37 долара за тройунция по време на сесията в четвъртък. Въпреки негативното представяне, скъпоценният метал завърши седмицата с повишение в цената си. В петък настроенията на инвеститорите бяха помрачени от негативния доклад за безработицата в страната.

Краткосрочните перспективи пред златото остават добри, като първата по-сериозно пречка пред благородния метал бе границата от 1 210 долара за тройунция, където се намира съпротивата на 89-дневната, движеща се средна. Това ниво обаче, вече беше пробито, след като новата седмица започна със силен позитивизъм при златото. В случай, че металът успее да се задържи над това ниво, възходящото движение би останало вероятно.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец май поевтиняха с 35,8 цента, или 2,1%, завършвайки търговията на ниво от 16,701 долара за тройунция. Металът поевтиня с 2% през изминалата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още