IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна на фона на временна слабост на долара

Импулсът в цената на актива бе осигурен от прогнозите, че американските резерви от суровината са се понижили за втора поредна седмица

11:15 | 13.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпна на фона на временна слабост на долара

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

През изминалия ден щатският петрол отново успя да прекоси психологическата граница от 60 долара за барел. Суровината получи силна подкрепа от очакванията за ново понижение в петролните запаси на икономика номер едно в света. Отстъплението на щатския долар също оказа положително влияние върху котировките на “черното злато”, правейки го по-привлекателно за притежателите на други валути.

Импулсът в цената на петрола бе осигурен от прогнозите, че американските резерви от суровината са се понижили за втора поредна седмица. Анализатори очакват спад от 100 хиляди барела за седмицата приключила на 8 май. Понижението може да не изглежда съществено, но всъщност е от голямо значение за обръщането на тенденцията при запасите.

Докладът традиционно бива публикуван в 17:30 часа българско време всяка сряда и предизвиква силна волатилност на пазара. В случай, че прогнозите на анализаторите се сбъднат, се очаква продължение на възходящото движение на суровината.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юни поскъпнаха до ниво от 61,58 долара за барел. По този начин цената отново се насочи към тест на 8-месечния си връх около 63 долара за барел. По-евтиният щатски долар даде възможност на инвеститорите да се възползват от ситуацията и да запишат втора положителна сесия за последните три дни.

Котировките отскочиха от трендовата линия, построена по дъната от 18 март насам, подсилени от прогреса в преговорите за гръцкия дълг. Цената се движи близо до 200-периодната пълзяща средна, която се възприема за силна съпротива на суровината.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

През вчерашния ден златото записа втората си положителна сесия от последните три, приближавайки се минимално до психологическата граница от 1 200 долара за тройунция. Публикуваните слаби данни за американската икономика от началото на седмицата увеличиха залозите срещу щатския долар и засилиха очакванията, че е възможно Федералният резерв да отложи повишаването на лихвените равнище в САЩ за следващата година. Евентуално отлагане за края на годината би дало положителен импулс на златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още