IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Glencore поевтиняват с 6% след резкия спад на полугодишната печалба

Компанията за добив и търговия на суровини намалява капиталовите разходи през 2016 г. заради по-ниските цени на петрола и металите

15:15 | 19.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Glencore поевтиняват с 6% след резкия спад на полугодишната печалба

Швейцарската компания за добив и търговия със суровини Glencore отчита 29% спад на печалбата през първото шестмесечие заради понижаващите се цени на петрола и металите. От дружеството предупреждават, че капиталовите разходи през 2016 г. ще бъдат по-ниски в сравнение с тазгодишните, пише Ройтерс.

Glencore, чието търговско подразделение доскоро бе в известна изолация от това, което се случва на глобалните пазари на суровини, реализира печалба преди лихви, данъци, амортизация и обезценки в размер на 4,6 млрд. долара.

Миналата седмица компанията съобщи, че ще намали капиталовите разходи за 2016 г. до 6 млрд. долара от диапазона 6,5-6,8 млрд. долара, обявен през февруари. Сега прогнозата е за разходи за не повече от 5 мрлд. долара.

Glencore, която е базирана в Швейцария и листната на борсата в Лондон, съобщи още, че ще отчете разходи за 790 млн. долара за петролните си активи в Чад заради резкия спад на цените на петрола.

Glencore формира близо една четвърт от печалбата си от търговия със суровини. Именно тази дейност до скоро позволяваше на компанията да устои на рязкото поевтиняване на петрола и металите в сравнение с опустошителния ефект за компаниите, които се занимават само с добив.

Печалбата от маркетинговата дивизия спада с 27% до 1,2 млрд. долара заради неблагоприятните условия на пазара на метали. Цената на медта, която носи най-много приходи на Glencore, се намира на 6-годишно дъно заради забавянето на икономиката на Китай.

Въглищата – друга ключова суровина за Glencore, също поевтиняват, като няма сигнали за промяна, като свръхпредлагането, в комбинация със свиващото се търсене от Китай, не очертава оптимистична картина.

В унисон с поевтиняващите суровини тази седмица акциите на Glencore се сринаха до рекордно ниските168,8 пенса. Цената е с една трета по-ниска спрямо дебютните 530 пенса през 2011 г. Към 13 часа българско време книжата на дружеството губят 6% от цената си до 165,9 пенса.

От началото на годината акциите на Glencore поевтиняват с 40%, като се представят по-зле в сравнение с тези на Rio Tinto и BHP Billiton.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Colossus
преди 8 години
''В унисон с поевтиняващите суровини тази седмица акциите на Glencore се сринаха до рекордно ниските168,8 пенса. Цената е с една трета по-ниска спрямо дебютните 530 пенса през 2011 г. ''Как така от 530 е паднала на 168,8 и това е представено като намаление с една трета???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още