IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore придобива 49% от руската петролна компания "Руснефт"

Сделката представлява конвертиране на дългове към британско-швейцарския концерн в акции

15:06 | 11.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Glencore придобива 49% от руската петролна компания "Руснефт"

Британско-швейцарският добивен гигант Glencore е напът да придобие 49%-ен дял в руската петролна компания "Руснефт". Това става ясно от телевизионно интервю на собственика на руския концерн Михаил Гуцериев, цитирано от Ройтерс.

Милиардерът, който е и председател на Борда на директорите на руската компания, заяви днес пред руската телевизия Rossiya 24 TV, че Glencore ще получи дела за сметка на отписването на дълг.

От известно време базираният в Швейцария гигант в суровинната търговия преговаряше с "Руснефт" за конвертирането на дългове за 900 млн. долара в акции, припомня и Financial Times. Ако сделката стане реалност, тя ще бележи кулминацията на дълго партньорство между търговската компания и един от най-упоритите и "жилави" руски предприемачи, коментира още изданието.  

Сделката трябва да бъде одобрена от руския регулатор по конкуренцията, за да се реализира.

Гуцериев основа „Руснефт“, след като изгуби работата си като директор на "Славнефт" след спор с Кремъл през 2002 г. По онова време Glencore финансира новото начинание в замяна на правото да търгува целия петрол, който компанията произвежда.

Впоследствие бизнесът се разрасна скоростно, а "Руснефт" влезе в топ 10 на най-големите производители в Русия, като  Гуцериев успя да изкупи ред малки активи. Според сайта на компанията "Руснефт" е произвела 18 млн. тона петрол (360 000 барела на ден) през 2014 г. и е рафинирала 8 млн. тона.

Гуцериев преживя бурни няколко години, включително и бягство в Лондон през 2007 г., след като бе обвинен в данъчни измами. Синът му пък умря при мистериозни обстоятелства. По-рано той се съгласи да продаде "Руснефт" на алуминиевия магнат Олег Дерипаска, но сделката така и не се осъществи.

Поставеният на 33-о място в класацията на списание Forbes за най-богатите руснаци Гуцериев се завърна в страната през 2010 г., след като делото за данъчни измами бе прекратено.

Предприемачът заяви също така, че "Руснефт" може да забави осъществяването на някои от своите проекти с високи разходи, включително нетрадициония добив на нефт, ако ниските цени на петрола се задържат.

"Ние напълно спираме нашите инвестиции с изключение на тези за поддържане на сегашните добиви", каза той.

През миналата година британско-австралийската добивна компания Rio Tinto отхвърли предложение за сливане с по-малкия си конкурент Glencore. Rio Tinto заяви, че Glencore се е свързала с нея през юли по повод евентуално сливане между двете, но втората по големина добивна компания в света е отхвърлила предложението през август, като с това са приключили и разговорите за сливане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още