IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore засилва все повече добива през 2014 г.

Англо-швейцарското дружество се похвали с ръст при най-печелившите си метали и минерали за полугодието

17:06 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Glencore засилва все повече добива през 2014 г.

Glencore се похвали с ръст на добива на най-печелившите си метали и минерали през първите шест месеца на 2014 г., съобщава The Wall Street Journal.

Повечето мед и въглища, които заедно бяха отговорни за лъвския пай от постъпленията на дружеството през миналата година, благоприятстваха и сега за разширяването на добива на годишна база.

Най-големият в света търговец на суровини и четвъртата по големина добивна компания заяви, че производството ѝ на мед се е разширило с 13 на сто до 741 000 тона, благодарение до голяма степен на увеличаването на капацитета в Конго и по-доброто представяне на мината Колахуаси в Чили.

Добивът на въглища се разшири с 5% до 71,2 млн. тона след смекчаването на негативните ефекти от 32-дневната стачка в мината Карехон в Колумбия.

Въпреки това производството на други два от водещите метали – никел и цинк, спадна.

Glencore заяви, че затварянето на две канадски мини през миналата година отчасти носи вината за спада от 11% в производството на цинк до 650 400 тона.

Цинкът съставляваше 8% от печалбата на Glencore през 2013 г., докато въздействието никел върху печалбата преди лихви и данъци бе едва 1 на сто.

Неотдавнашното придобиване на опериращата в Чад петролна компания Caracal донесе на Glencore ръст на производството на суров петрол с 41% до 14 млн. барела през първото полугодие.

Производството на ферохром се увеличи с 16% до 652 000 тона, което англо-швейцарското дружество отдаде на подобряването на активността на мините в Южна Африка.

Анализатори отчетоха, че данните за добива до голяма степен са били в съответствие с прогнозите. Citigroup заяви, че не е очаквал актуализацията да има "значително влияние" в навечерието на финансовия отчет на Glencore, който се очаква да бъде обявен следващата сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още