IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Новак обвини САЩ и ОПЕК за свръхпредлагането на петрол

Според министъра на енергетиката на Русия тя няма интерес да измества производителите на шистов петрол в САЩ вън от бизнеса

19:00 | 14.10.15 г. 7
<p>
	Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Снимка: Архив Ройтерс

Русия не е виновна за глобалното пренасищане на пазара на петрол, което причини спад на цените през последните 16 месеца, заяви министърът на енергетиката Александър Новак, цитиран от CNBC. Той обвини шистовия бум в САЩ и ОПЕК.

През юни 2014 г. цената за барел беше 114 долара, а днес суровината се търгува за около 50 долара за барел. Въпреки резкия спад картелът от 12 страни износителки на петрол реши да не намалява добива и дори го увеличи в опит да запази пазарния си дял на фона на конкуренцията от САЩ.

Русия, която не членува в ОПЕК, също не намали добива в опит да подкрепи цените, но според Новак страната не носи вина за свръхпредлагането.

Газовата и петролната индустрия е един от най-важните сектори в Русия. Предвид влиянието на руския износ на глобалния пазар в близкото минало, ние поддържахме нивото на добив непроменено през последните 3-4 години. Но станахме свидетели на голямо увеличение в добива, особено на шистов петрол от САЩ“, казва министърът. 

Само САЩ произвеждаха допълнителни 5 милиона барела дневно, което е голямо количество, а пазарът не можеше да поеме толкова много допълнителен петрол“, смята Новак.

Затова има два фактора, които влияят на свръхпредлагането: големият ръст на добива на шистов петрол и увеличението на добива в ОПЕК, чиито членки през последната година увеличиха добива с 1 милион барела на ден“, казва той.

Новак посочи, че Русия няма интерес да измества производителите на шистов петрол в САЩ вън от бизнеса. „Искам да подчертая, че Русия не упражнява натиск над пазара с допълнително предлагане“, казва Новак.

Коментарите на Новак идват на фона на спекулациите за среща между Русия и ОПЕК за обсъждане на по-нисък добив. „Без съмнение, ще говорим за актуалната ситуация на пазара, за цените и нашите прогнози, но ще говорим и за търсене и предлагане“, казва той.

Министърът подчерта, че някои членки на картела са предложили инициатива за по-добра координация, що се отнася до постигане на баланс между търсене и предлагане. „Колкото до Русия, ние не смятаме, че приспособяването е ефективна мярка, защото е краткосрочна и в бъдеще ще доведе до по-голям дисбаланс на петролния пазар“, смята Александър Новак.

Повече за руската икономика вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
Производство на нефт (хиляди барели на ден): За този индикатор, Световната банка предоставя данни за САЩ от 1980 г. до 2014 г. Средната стойност за САЩ през този период е 9908.81 хиляди барели на ден при минимум от 8316.32 хиляди барели на ден през 2006 г. и максимум от 13972.6 хиляди барели на ден през 2014 г. http://bg.theglobaleconomy.com/USA/oil_production/Потребление на нефт (хиляди барели на ден): За този индикатор, Световната банка предоставя данни за САЩ от 1980 г. до 2013 г. Средната стойност за САЩ през този период е 18154.59 хиляди барели на ден при минимум от 15231.13 хиляди барели на ден през 1983 г. и максимум от 20802.16 хиляди барели на ден през 2005 г.http://bg.theglobaleconomy.com/USA/oil_consumption/Консумацията на петрол в САЩ е с 20% повече от производството им. А консумацията от преди кризата е с 30% повече от сегашното производство. Възможна е борсова игра, за сваляне на цените, въпреки че нямаш ти продаваш и така сваляш цените, продаваш бързо, купуваш бавно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Godo
преди 8 години
Мюсюлманските държави не продават в долари, а в злато и сребро, и то с договор за няколко години. за злато 84,8 г, а сребро 591 г. се продава точно определено количество петрол, и то от 100г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
roli5
преди 8 години
Това са му спуснали от пасолството,това пише глупачето.........Този Bones57 е обикновен продажник,рушки клозетолизец.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
tony a
преди 8 години
Bones-твоят анализ също не е за нобелова премия.От къде тая увереност по точки 1,2,3 и т.н.Да не ти се е явил на сън Чавес под формата на птица???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
Bones57
преди 8 години
Браво. Да ти се чуди човек как можеш да сътвориш такъв феноменален, полит - икономически анализ и то само за няколко цента.1. Либия ще се умиротвори, ама когато и двамата не сме между живите, тъй че бая ще почакаш. Кадафи си го каза в прав текст. Защо ни нападате ***, не виждате ли, че сме единствените, които държим под контрол най-големите *** в региона.2. Бразилия и Латинска Америка е ясно, че ще ги натискат до дупка краварите, ама видиш ли - Бразилия все пак е в БРИКС и след великите "санкции" срещу Русия намери доста добри ниши на тамошния пазар.3. Китай и Русия воюват заедно в Сирия и правят съвместни военни учения. Каквото и да плещиш, това не променя фактите. А те са, че говориш глупости за пари.4. Русия питала..... Я пак....5. Това Путин по телефона ли ти го каза, докато обсъждахте проблема с лошите китайци?6. Ще....Аха..... дори се чува, че ще карат втечнен газ със совалки, като бекъп на цялата система.Айде, марш да си прибираш центовет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 15
Ironhorse
преди 8 години
4. Русия вчера попитала САЩ може ли да организират заедно спасяване на летци в Сирия. Явно Путин усеща Афганистански дъх във врата с мирис на ракети земя-въздух и свалени хеликоптери и самолети. Сирийската авантюра на Путин тотално ще изтиска резервите на русия, както от към долари, така и от към подчинение на алкашите. 5. Путин иска да въведе всеки петък в русия да не се пие. Путин да пита Горбачов по казуса. Явно парите свършват.6.В момента, в който се изградят интернонекторите на Балканите, влиянието на русия ще бъде изведнъж стопено.Трудно е на Путин да е срещу цивилизования свят, но той е очевидно упорит, а руския народ ***.Предстои изтрезняване, приземяване и разпад на империята на злото=русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 14
Ironhorse
преди 8 години
А, чакай бе Новак, ти съгласувал ли си позицията с Путин и Медведев от газпром.Та те ката ден плюят, храчат и кълнат, че шистовата революция в САЩ се спихнала.Явно парите на русия привършват и са малко нервни.То не че в Кремъл не дават всичко от себе си за да доведат фалита на русия по-бързо.Май скоро ще видим резултата от няколко събития:1. Либия се умиротворява- следователно още петрол ще се излее на пазара.2. Гледам Латинска Америка цъфти, та чак върза, особено Бразилейро.Кой би бразилците по главата да си избират комунист=крадец за президент ?!3. Китай вече започна с изявленията, че в Сирия трябва да се търси политическо решение. Русия мъти водата на Китай в Централна Азия чрез военни офанзиви, относно доставки на нефт и газ. Не случайно Армения и Азербайджан са отново пред война. Русия иска да сподави всяка страна износител на енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още