fallback

Украйна и Балтийските държави оспорват "Северен поток 2"

Според украинския премиер Арсений Яценюк проектът е политически

09:54 | 06.11.15 г. 7

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА, цитирана от ТАСС.

Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток 2“ ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, като добави, че това ще лиши ЕС от реална енергийна независимост.

Смятаме, че този проект по никакъв начин не се основава на икономика – той е по-скоро политически, каза той, цитиран от БНР.

Яценюк, чието правителство воюва с подкрепяни от Русия сепаратисти от 2014 г. в Източна Украйна, призова Европейския съюз (ЕС) сериозно да проучи въпроса, отбелязва ДПА.

Латвийският премиер Лаймдота Страуюма коментира, че е силно обезпокоена от разширяването на "Северен поток". Тя и естонският ѝ колега Таави Рийвас призоваха за цялостен преглед на предложения подводен газопровод.

Съвсем ясно е, че ще има доста значителен негативен ефект върху доставките на газ за Украйна, каза Рийвас.

Същевременно заместник държавният секретар на САЩ по въпросите на енергийната дипломация Робин Дъниган заяви на конференция в Братислава, че строителството на "Северен поток 2“ ще лиши Украйна от ежегодни приходи от над 2 млрд. долара от транзита на руски газ, съобщи ТАСС.

На 4 септември 2015 г. "Газпром" и компаниите BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell подписаха споразумение на акционерите за създаване на газопроводна система "Северен поток 2". Капацитетът на газопровода е 55 млрд. куб. м на година.

Газът ще бъде пренасян през Балтийско море направо до Германия, Великобритания, Холандия, Франция, Дания и други страни, като ще заобиколи Украйна. По този начин стратегическите енергопотоци ще прескочат Полша, Унгария, Словакия и Украйна.

Енергийният еврокомисар Марош Шефчович коментира след обявяването на проекта, че той застрашава енергийната сигурност на Източна Европа и обеща, че Еврокомисията ще поиска допълнителна информация за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 08.09.22 г.
fallback