IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и Балтийските държави оспорват "Северен поток 2"

Според украинския премиер Арсений Яценюк проектът е политически

09:54 | 06.11.15 г. 7
Украйна и Балтийските държави оспорват "Северен поток 2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА, цитирана от ТАСС.

Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток 2“ ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, като добави, че това ще лиши ЕС от реална енергийна независимост.

Смятаме, че този проект по никакъв начин не се основава на икономика – той е по-скоро политически, каза той, цитиран от БНР.

Яценюк, чието правителство воюва с подкрепяни от Русия сепаратисти от 2014 г. в Източна Украйна, призова Европейския съюз (ЕС) сериозно да проучи въпроса, отбелязва ДПА.

Латвийският премиер Лаймдота Страуюма коментира, че е силно обезпокоена от разширяването на "Северен поток". Тя и естонският ѝ колега Таави Рийвас призоваха за цялостен преглед на предложения подводен газопровод.

Съвсем ясно е, че ще има доста значителен негативен ефект върху доставките на газ за Украйна, каза Рийвас.

Същевременно заместник държавният секретар на САЩ по въпросите на енергийната дипломация Робин Дъниган заяви на конференция в Братислава, че строителството на "Северен поток 2“ ще лиши Украйна от ежегодни приходи от над 2 млрд. долара от транзита на руски газ, съобщи ТАСС.

На 4 септември 2015 г. "Газпром" и компаниите BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell подписаха споразумение на акционерите за създаване на газопроводна система "Северен поток 2". Капацитетът на газопровода е 55 млрд. куб. м на година.

Газът ще бъде пренасян през Балтийско море направо до Германия, Великобритания, Холандия, Франция, Дания и други страни, като ще заобиколи Украйна. По този начин стратегическите енергопотоци ще прескочат Полша, Унгария, Словакия и Украйна.

Енергийният еврокомисар Марош Шефчович коментира след обявяването на проекта, че той застрашава енергийната сигурност на Източна Европа и обеща, че Еврокомисията ще поиска допълнителна информация за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Украйна и Балтийските държави оспорват "Северен поток 2"Според украинския премиер Арсений Яценюк проектът е политически--------------------------------------------------------------------------------------------------------------Опааа кво става тука бе ? Я да върнете вие тея тройка големи заем и сега ше видите как се връзват обувки на началник ....... :)) И ше връзвате връзки и нема да ви връзва, докато не се научите ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Айде де?! И аз се зачудих за какво са тези вопли, след като всички врещят как ще се отказват от руския газ?! Какви транзити, какви милиони? Нали и Прибалтийките, и Полша минават на LNG, за да се освободят от руската зависимост? Даже вчера един тука показваше линкове как корабите с газ от Америка и Катар летят към Европа - декември поляците щели да се къпят в американски газ!От ЕК, СЕ и ЕГ ни продъниха ушите, как Европа ще се откъсва от руската зависимост, като ще снижава консумацията на руски газ и това ще бъде политиката на държавата ЕС. Проектите СП - и 1 и 2, от европейска страна са частни инвестиции и не касаят държавните планове - какво ги грее правителствата, че неколко частни компании ще потопят едни милиарди под Балтийско море?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
Forester
преди 8 години
Участващите в конференцията пудели рИвЪт яко, усещайки че изпускат кокал за над 2 млрд. долара от транзитни такси, подлъгани от САЩ и ЕС за танкери совалки с втечнен газ, реверси от запад на изток, диверсификация на доставчици, енергийни съюзи и куп други красиво представени на ррt идеи. А съществуващия гЪзопровод освен, че няма да носи печалби, постоянно ще трупа сериозни разходи. Спасението братя укри, поляки и тем подобни е в челния български опит-режете го и за скраб и продавайте, ще закърпите положението за година две. И не рИвете, че га ядохте кебапчетата на Нюланд не рИвахте.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
А защо България не оспорва СП-2 след ЕС ни изнуди да спрем ЮП по политически причини?Щото станахме послушни европейски слуги ли или българските про-европейски политици са продали България на ЕС и сега нямат право да повдигат важни за България въпроси когато не са в интересите на Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Aaa няма страшно, те тез милиони долари ползи от транзит на газ са илюзия. Ний я прозряхме и се отказахме от Южен поток. Време е и Украйна, Полша и Словакия да се откажат :] Пък и в крайна сметка тез първите нали воюват с пълчищата на Мордор от изток, за какви ползи от транзит на Мордорски газ претендират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Хм, системата ме цензурира незнайно защо. *** е М.ол.о.тов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
alexx
преди 8 години
Меркел и Путин разбиват ЕС. Северен поток е икономически еквивалент на пакта Рибентроп-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още