fallback

Евтиният петрол увеличава заплахата от фалит за редица компании в САЩ

Три големи инвестиционни банки – Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citigroup – очакват цената да падне под 30 долара и да достигне 20 долара за барел

17:21 | 12.01.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се доближават до 30 долара за барел и за голяма част от индустрията в САЩ вероятността от фалит става все по-реална, пише Wall Street Journal. Три големи инвестиционни банки – Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citigroup – очакват цената да падне под 30 долара и да достигне 20 долара за барел в резултат на забавянето на китайската икономика, поскъпването на долара и глобалното свръхпредлагане.

Една трета от производителите на петрол и газ в САЩ биха били изправени пред фалит и преструктуриране до средата на 2017 г., смятат от частната изследователска компания Wolfe Research. Някои от тях биха оцелели, ако цените се възстановят до поне 50 долара. 

Над 30 малки компании, които дължат общо 13 милиарда долара, вече са подали документи за защита от кредиторите, сочат данни за юридическата фирма Haynes & Boone.

Тази седмица анализаторите от Morgan Stanley публикуваха доклад, в който сегашната ситуация е определена като по-лоша от тази през 1986 г. „Този срив е по-дълбок и по-дълъг от всеки един от петте сривове, които наблюдавахме от 1970 г.“, казва Мартин Ратс от Morgan Stanley.

Взети заедно, северноамериканските производители на петрол и газ губят близо 2 милиарда всяка седмица, казват консултантите от AlixPartners в доклад, който предстои да бъде публикуван тази седмица.

Според Cowen & Co производителите в САЩ ще съкратят бюджетите си с 51% спрямо 2014 г. до 89,6 милиарда долара – свиване, което е по-голямо от това през 90-те години. 

Енергийните компании, взели големи заеми по време на шистовия бум, днес нямат друг избор, освен да продължават да добиват, за да финансират изплащането на лихвите. И същевременно затъват още повече, посочва WSJ. Фирми като Sandridge Energy, Energy XXI и Halcón Resources плащат над 40% от приходите си през третото тримесечие за лихви по кредитите, сочат данни на S&P Capital IQ.

Грес Смит от Energy XXI казва пред WSJ, че компанията е изкупила обратно облигации на стойност над 900 милиона долара, за да намали разходите по лихвите.

Дори по-успешните компании, които си продаваха при цени над 50 долара за барел, казват, че ще продължават да увеличават добива. Сред тях са ConocoPhillips и Pioneer Natural Resources – два от най-успешните шистови оператора в САЩ.

Скот Шефийлд, главен изпълнителен директор на Pioneer, казва, че добивът на повече петрол и газ има смисъл, дори когато цените са ниски, тъй като най-ефективните кладенци все още носят добро доходност. Освен това инвеститорите приветстват ръста при енергийни компании, които се считат за стабилни.

Още новини за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 13.09.22 г.
fallback