IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се върна на червена територия

Възстановяването в четвъртък изглежда е било крехко, тъй като цените на суровината се върнаха към спадове

09:44 | 15.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се върна на червена територия в петък след сравнително спокойна предишна сесия, съобщава WBPonline. Възстановяването в четвъртък изглежда е било крехко, тъй като цените на суровината се върнаха към спадове.

Американският лек суров петрол WTI се търгува с 2,95% понижение до 30,31 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 2,16% спад до 30,33 долара за барел към 9:30 часа българско време.

Остават мрачните прогнози, че свръхпредлагането на пазара ще продължи и през 2017 г. и че цените ще останат на нивата близо до 12-годишни дъна. 

Петролните резерви в САЩ се повишават с 234 000 барела през седмицата до 8 януари, което е по-малко от очакванията, но резервите от бензин и други дестилирани нефтени продукти скачат над прогнозите.

По-късно в петък се очаква докладът за броя на нефтените платформи на компанията за услуги в петролната индустрия Baker Hughes. Миналата седмица броят им беше 516, което е с 64% по-малко в сравнение с година по-рано и далеч под върха от октомври 2014 г., когато те бяха 1609. Пазарните участници отделят специално внимание на броя на платформите в последните месеци, очаквайки, че в крайна сметка това ще доведе до намаляване на пренасищането на суров петрол на пазара.

Пренасищането обаче може да се увеличи през идните седмици, тъй като Иран твърди, че е готов да се завърне в петролната търговия, щом санкциите бъдат вдигнати.

В понеделник предстои ОПЕК да публикува месечния си доклад.

Още новини за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още