IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой се страхува от евтиния петрол?

Петролните шокове имат рядката сила да пускат чудовища на свобода

09:49 | 24.01.16 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 7 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Малеее, такива чудовищни щуротии за златото нивга не бяха чел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
Четох предложението преди 2 дни в РИА, но и руснаците са скептични. Всички са наясно, че икономика с декрети не се прави. Байдън спомена че може би след няколко месеца ще има условия за премахване на санкциите. Руски коментатори споделят, че на Америка не и трябва рухнала икономически Русия. Защо е така, не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
Предвижда се продажба на нефт и газ да става срещу чисто злато,---Пробема при такова разплащане е, че : нефта има реална, практико-приложна, жизнена ценност (стойност), докато "жълтото" - има само историческа, емоционална ценност, без широко практико-приложение в живота. Това разминаване в "ценностите", прави практически неосъществимо на практика това предложение. Това първо!Второ- ако Русия започне да продава нефт срещу злато, то тя дефакто иска да качи и цената на нефта и цената (ценноста) на златото. Обаче златото като губи своята историческа ценнст, т.е. цената ще продължи да се приземява и от тази продажба Русия би се прецакала дългосрочно.Изобщо, проблема на съвременната Система е в това, че лека-полека с глобалната криза започна изцяло да променя представите за "ценност", които бяха налагани с години... това, което е било "ценно" преди, вече става все по-малко ценно. И обратното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 16
крас
преди 8 години
Путин удря жестоко Запада с продажба на нефт срещу чисто златоЗа разглеждане в Държавната дума Путин ВНЕСЕ един от най-опасните закони в съвременната история на Русия. Ако бъде утвърден, той ще създаде най-ужасния икономически циклон, с който се е сблъсквал някога Западът. 1/ Документът задължава всички руски фирми (държавни и частни) незабавно да престанат да изплащат заемите си, възлизащи общо на над $700 млрд., към банки на държави, въвели санкции срещу Русия, както и към такива, които имат филиали в тези страни.2/ Предвижда се продажба на нефт и газ да става срещу чисто злато,ТОВА Е КРАЯТ НА ПЕТРОДОЛАРИТЕ И ФЕД!Златото на света което американците държат в Форд Нокс ще потече в посока неудобна за САЩ и Европа!ТОВА ВЕЧИ Е ИСТИНСКА ВОЙНА!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
Сараф
преди 8 години
Страхуват се тия които продават и тия които са теглили кредит.Банките в никакъв случай, защото при фалит получават нещо наготово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
Кир Минетаки, темата са петрола! Не се увличай, кир Минетаки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
да наистина май ше ти е тясна устата ами нищо пробвай на два пъти тогава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 5
comet
преди 8 години
Високата цена е скрито данъчно облагане от което се възползват всички производители.САЩ прецениха че им е жизнено да не делят печалбата и подеха атака да сложат ръка върху конкурентите. Това е война за установяване монополен контрол върху жизнен ресурс и всяка от страните дава жертви, като крайният победител монополно ще прибира печалбата после.По принципът разделяй и владей, САЩ решиха първо да атакуват/завладеят Русия, та разрешиха на Иран да продава (да досвалят цените, и да го поотделят от Русия) и затоплиха отношенията с Китай с демонстрацията/приемът в кралското семейство в Лондон (въпреки че изкуствената стагнация намаля потреблението, което свива развитието в Китай, но пък допълнително сваля цените на петрола). Междувременно САЩ планират да приватизират васалът си Саудитска Арабия и други подобни. После предполагам ще пукнат Иранският балон (дето сега ще им го надуят). И най-после ще е ред за демократични промени в Китай, предполагам. Но Русия е на мерникът днес, с: американизирането на Европа; Украйна; санкциите; Сирия; Турция; ; и силната западна медийна война да компрометирът/подменят Путин.Греша ли, и ако да, къде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 8 години
"Петролното чудовище пуснато на свобода". Пазара не е чудовище, уважаеми, а че е свобода - свобода е. Няма как хем да се ползваме от плюсовете на евтината суровина, хем да запазим положителният ефект на индустрията, който е на лице, когато цената е висока. Това е като да преливаш от една чаша в друга и да започнеш да философстваш как е хубаво че във втората чаша имаш течност, но пък е лошо, че първата се поопразнила. Въпроса е кое е справедливо. Вместо да адвокатстваме на изкуствено регулираните цени, по-добре да посочим точно тях като проблем. А възможностите на централните банки да стимулират инвестициите не се ограничават само до намаляването на лихвите до 0. Могат например да направят така че QE да стигнат до малкия и средния бизнес например, вместо да бъдат акумулирани на 90% от големите финансови играчи. Това освен че не е справедливо, означава, че ресурса се използва за спекула, вместо за реален бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Големите играчи се страхуват. Малкият и средният бизнес се кефят. Лошото е, че големите играчи задават тон на събитията така, че да не губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още