IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой се страхува от евтиния петрол?

Петролните шокове имат рядката сила да пускат чудовища на свобода

09:49 | 24.01.16 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В миналото евтиният петрол стимулираше световната икономика, тъй като потребителите харчат много повече с единия допълнителен долар в джоба си отколкото производителите. Днес тази сметка не е толкова праволинейна колкото преди. Американските потребители може би са спестили повече от очакваното. Петролните производители затягат коланите си след големите разходи, когато цените бяха високи. След последния спад на цените на суровия петрол Русия обяви намаляване на държавните разходи с 10%. Дори Саудитска Арабия намалява бюджета си, за да се справи с дефицита си от 15% от БВП.

Евтиният петрол се отразява негативно на търсенето и по дори по-важни начини. Когато суровият петрол струва повече от 100 долара за барел, логично е да се харчат пари за проучвания на по-отдалечени места, като Арктическия регион, Западна Африка и в дълбоките води около Бразилия. Когато цените се сриват обаче, същото се случва и с инвестициите. Проекти на стойност 380 млрд. долара са стопирани. В Америка разходите по фиксираните активи в петролната индустрия са се понижили наполовина спрямо пика си. Отровата се разпространява. Индексът на покупателната способност на мениджърите за декември на ниво от 48,2 пункта отчита забързано свиване във всички производствени сектори в САЩ. В Бразилия ударът върху Petrobras, националната петролна компания, бе засилен и от корупционния скандал, който парализира високите ешелони на правителството.

Спадът на инвестициите и цените на активите е още по-вреден заради темпа му. Докато петролът се срива на фона на крехката световна икономика, това може да доведе до редица случаи на несъстоятелност.

Възможните финансови вторични ефекти са трудни за оценка. Голяма част от ръста от 650 млрд. долара на корпоративния дълг на развиващите се пазари от 2007 г. насам е в петролната индустрия и сектора на суровините. Петролът играе централна роля в няколко развиващи се пазари, предразположени към проблеми. Предвид спада на БВП на Русия правителството може да се изправи пред бюджетна криза до няколко месеца. Венецуела, където инфлацията е над 140%, обяви извънредно икономическо положение.

Други петролни производители са предразположени към подобен, макар и по-слаб, цикъл на по-слаб растеж, понижаваща се валута, внесена инфлация и по-стегната парична политика. Централните банки в Колумбия и Мексико повишиха лихвените проценти през декември. Нигерия разпределя долари в отчаян (и вероятно обречен) опит да подкрепи валутата си.

Натиск има и върху богатите страни. Доходността по корпоративните облигации с висока доходност е скочила от 6,5% в средата на 2015 г. до 9,7% днес. Отвращението на инвеститорите се разпространява бързо от енергийните компании към всичко кредитополучатели. Предвид мечките, дебнещи на фондовите пазари, глобалните индекси се сриват до най-ниските си стойности за последните 30 месеца. Централните банкери в богатите страни се опасяват, че трайно ниската инфлация ще захрани очакванията за статични или понижаващи се цени, което ще повиши реалните лихвени проценти. Способността на централните банкери да отговорят е ограничена, тъй като лихвените проценти, които вече са почти достигнали до нулата, не могат да бъдат намалени още.

Спадът на цената на петрола създава огромен брой победители в Индия и Китай. Той дава на зависимите от петрол икономики като Саудитска Арабия и Венецуела неотложни причини за стартиране на реформи. Предлага и на вносителите на петрола, като Южна Корея, шанс да скъсат с разточителните енергийни субсидии, или да повишат инфлацията и да намалят дефицита, повишавайки данъците. Но този петролен шок идва в момент, в който световната икономика все още се бори с последствията от финансовия срив. Може би ще си помислите, че няма по-подходящ момент за тласък. Всъщност обаче светът може би ще залегне още по-ниско заради петролното чудовище, пуснато на свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 7 rate down comment 8
data
преди 8 години
мале , мале . Отиваме в дълбоката теория : Парите какво са ? Някой май не е внимавал в час ? Или и ти кат инджинерина : писането на глупости в икономически форум ти е хоби ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
През 1956год. главният геолог на Шел д-р Хъбарт казва ,че 1970год. ще пикът на петрола в САЩ и точно така става и Джими Картър поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Тоест защо 20-30год. не се прави нищо ?! Дори за горивна ефективност - http://***.greentech.bg/archives/58888Ядосан съм защото Жак Фреско още 1974год. говори за ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Аз не откривам топлата вода а просто ''бия камбаната'' за идващите катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972,и декември 2012год. изпратих писмо първо на всички държавни органи у нас ,и 2013г. на Европ.комисия и парламент ,и ООН но незнам дали си прочели. Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражд.общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем катастрофите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Аз се опирам на докладите на ООН ,Световната банка ,МВФ ,Межд.агенция по енергетиката , Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfДоклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201,и съм готов да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно защо е грешен - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231 и Рокфелерови го признават - http://frognews.bg/news_76750/ но уж САМО заради затоплянето се отказват от петрола Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се мисли 50-100год. напред тоест столетия и да оставим нещо на нашите деца и внуци а не екологичен,енергиен и финансов апокалипсис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
САЩ искат да фалират Русия т.е. да свалят Путин и естествено те се страхуват най-много НАЙ-ВАЖНОТО сега е колко са запасите на петрол и на колко процента може да се откажем от него както и колко е техн.време за трансформацията на транспорта ,енергетиката и селското стопанство за функциониране без петрол - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегне и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 10 rate down comment 4
крас
преди 8 години
ЖИВОТА НЕ Е ТОВА КОЕТО ТИ МИСЛИШ, ЧЕ Е ПРАВИЛНО , А ТОВА КОЕТО СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ ГО НАЛАГАТ!КОИ СА СИЛНИТЕ ЛИ?!Виж какво се случва в СИРИЯ и вече си наясно че правото е не на този които го има , а на този КОЙТО ГО НАЛАГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 8 години
НЯКОИ НЕ СА НАЯСНО, ЧЕ ЗЛАТОТО СЪЩО Е РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВОВИЖТЕ ТОВА : https://***.mataf.net/bg/currency/converter-XAU-USDИЛИ ТОВА :https://***.mataf.net/bg/currency/converter-USD-XAUИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРЕЦЕНИТЕ С КАКВО ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ Е ОБЕЗПЕЧЕНА ВСЯКА ЕДНА ВАЛУТА!ЩЕ БЪДЕТЕ МНОГО ИЗНЕНАДАНИ КАТО ОТКРИЕТЕ КОЯ ВАЛУТА ИМА НАЙ ГОЛЯМО И КОЯ НЯМА ИЗОБЩО ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 8 години
Тотално сменихте темата. Тезата,че "жълтото" няма практическо приложение е дълбоко погрешна. Просто стоковата му стойност е в пъти по-ниска. А стойността му като потенциална глобална валута - много по-висока. Възникват обаче доста въпроси: налагането на стокови пари не е ли акт на война, била тя и студена? Кой ще седне да налага метала като платежно средство, след като най-голям негов притежател е точно този, който печата и доларите? И трето след като системата се основава на доверието, а същото бъде загубено, няма ли да бъдат предизвикани непредвидими катаклизми? И последно, не е ли по-логично да се върне обезпечението на хартийките, вместо директно да се преминава към стокови пари? Няма да е зле да пуснете линкове към законодателните инициативи, за които говорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 8 години
хахахах и как в РЕАЛНИЯ свят се разплащат е РЕАЛНО злато ? На гръб ли го носи купувача ? Май нещо реално не сте в ред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още