IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой се страхува от евтиния петрол?

Петролните шокове имат рядката сила да пускат чудовища на свобода

09:49 | 24.01.16 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В миналото евтиният петрол стимулираше световната икономика, тъй като потребителите харчат много повече с единия допълнителен долар в джоба си отколкото производителите. Днес тази сметка не е толкова праволинейна колкото преди. Американските потребители може би са спестили повече от очакваното. Петролните производители затягат коланите си след големите разходи, когато цените бяха високи. След последния спад на цените на суровия петрол Русия обяви намаляване на държавните разходи с 10%. Дори Саудитска Арабия намалява бюджета си, за да се справи с дефицита си от 15% от БВП.

Евтиният петрол се отразява негативно на търсенето и по дори по-важни начини. Когато суровият петрол струва повече от 100 долара за барел, логично е да се харчат пари за проучвания на по-отдалечени места, като Арктическия регион, Западна Африка и в дълбоките води около Бразилия. Когато цените се сриват обаче, същото се случва и с инвестициите. Проекти на стойност 380 млрд. долара са стопирани. В Америка разходите по фиксираните активи в петролната индустрия са се понижили наполовина спрямо пика си. Отровата се разпространява. Индексът на покупателната способност на мениджърите за декември на ниво от 48,2 пункта отчита забързано свиване във всички производствени сектори в САЩ. В Бразилия ударът върху Petrobras, националната петролна компания, бе засилен и от корупционния скандал, който парализира високите ешелони на правителството.

Спадът на инвестициите и цените на активите е още по-вреден заради темпа му. Докато петролът се срива на фона на крехката световна икономика, това може да доведе до редица случаи на несъстоятелност.

Възможните финансови вторични ефекти са трудни за оценка. Голяма част от ръста от 650 млрд. долара на корпоративния дълг на развиващите се пазари от 2007 г. насам е в петролната индустрия и сектора на суровините. Петролът играе централна роля в няколко развиващи се пазари, предразположени към проблеми. Предвид спада на БВП на Русия правителството може да се изправи пред бюджетна криза до няколко месеца. Венецуела, където инфлацията е над 140%, обяви извънредно икономическо положение.

Други петролни производители са предразположени към подобен, макар и по-слаб, цикъл на по-слаб растеж, понижаваща се валута, внесена инфлация и по-стегната парична политика. Централните банки в Колумбия и Мексико повишиха лихвените проценти през декември. Нигерия разпределя долари в отчаян (и вероятно обречен) опит да подкрепи валутата си.

Натиск има и върху богатите страни. Доходността по корпоративните облигации с висока доходност е скочила от 6,5% в средата на 2015 г. до 9,7% днес. Отвращението на инвеститорите се разпространява бързо от енергийните компании към всичко кредитополучатели. Предвид мечките, дебнещи на фондовите пазари, глобалните индекси се сриват до най-ниските си стойности за последните 30 месеца. Централните банкери в богатите страни се опасяват, че трайно ниската инфлация ще захрани очакванията за статични или понижаващи се цени, което ще повиши реалните лихвени проценти. Способността на централните банкери да отговорят е ограничена, тъй като лихвените проценти, които вече са почти достигнали до нулата, не могат да бъдат намалени още.

Спадът на цената на петрола създава огромен брой победители в Индия и Китай. Той дава на зависимите от петрол икономики като Саудитска Арабия и Венецуела неотложни причини за стартиране на реформи. Предлага и на вносителите на петрола, като Южна Корея, шанс да скъсат с разточителните енергийни субсидии, или да повишат инфлацията и да намалят дефицита, повишавайки данъците. Но този петролен шок идва в момент, в който световната икономика все още се бори с последствията от финансовия срив. Може би ще си помислите, че няма по-подходящ момент за тласък. Всъщност обаче светът може би ще залегне още по-ниско заради петролното чудовище, пуснато на свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 7 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Малеее, такива чудовищни щуротии за златото нивга не бяха чел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
Четох предложението преди 2 дни в РИА, но и руснаците са скептични. Всички са наясно, че икономика с декрети не се прави. Байдън спомена че може би след няколко месеца ще има условия за премахване на санкциите. Руски коментатори споделят, че на Америка не и трябва рухнала икономически Русия. Защо е така, не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
Предвижда се продажба на нефт и газ да става срещу чисто злато,---Пробема при такова разплащане е, че : нефта има реална, практико-приложна, жизнена ценност (стойност), докато "жълтото" - има само историческа, емоционална ценност, без широко практико-приложение в живота. Това разминаване в "ценностите", прави практически неосъществимо на практика това предложение. Това първо!Второ- ако Русия започне да продава нефт срещу злато, то тя дефакто иска да качи и цената на нефта и цената (ценноста) на златото. Обаче златото като губи своята историческа ценнст, т.е. цената ще продължи да се приземява и от тази продажба Русия би се прецакала дългосрочно.Изобщо, проблема на съвременната Система е в това, че лека-полека с глобалната криза започна изцяло да променя представите за "ценност", които бяха налагани с години... това, което е било "ценно" преди, вече става все по-малко ценно. И обратното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 16
крас
преди 8 години
Путин удря жестоко Запада с продажба на нефт срещу чисто златоЗа разглеждане в Държавната дума Путин ВНЕСЕ един от най-опасните закони в съвременната история на Русия. Ако бъде утвърден, той ще създаде най-ужасния икономически циклон, с който се е сблъсквал някога Западът. 1/ Документът задължава всички руски фирми (държавни и частни) незабавно да престанат да изплащат заемите си, възлизащи общо на над $700 млрд., към банки на държави, въвели санкции срещу Русия, както и към такива, които имат филиали в тези страни.2/ Предвижда се продажба на нефт и газ да става срещу чисто злато,ТОВА Е КРАЯТ НА ПЕТРОДОЛАРИТЕ И ФЕД!Златото на света което американците държат в Форд Нокс ще потече в посока неудобна за САЩ и Европа!ТОВА ВЕЧИ Е ИСТИНСКА ВОЙНА!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
Сараф
преди 8 години
Страхуват се тия които продават и тия които са теглили кредит.Банките в никакъв случай, защото при фалит получават нещо наготово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
Кир Минетаки, темата са петрола! Не се увличай, кир Минетаки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
да наистина май ше ти е тясна устата ами нищо пробвай на два пъти тогава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 5
comet
преди 8 години
Високата цена е скрито данъчно облагане от което се възползват всички производители.САЩ прецениха че им е жизнено да не делят печалбата и подеха атака да сложат ръка върху конкурентите. Това е война за установяване монополен контрол върху жизнен ресурс и всяка от страните дава жертви, като крайният победител монополно ще прибира печалбата после.По принципът разделяй и владей, САЩ решиха първо да атакуват/завладеят Русия, та разрешиха на Иран да продава (да досвалят цените, и да го поотделят от Русия) и затоплиха отношенията с Китай с демонстрацията/приемът в кралското семейство в Лондон (въпреки че изкуствената стагнация намаля потреблението, което свива развитието в Китай, но пък допълнително сваля цените на петрола). Междувременно САЩ планират да приватизират васалът си Саудитска Арабия и други подобни. После предполагам ще пукнат Иранският балон (дето сега ще им го надуят). И най-после ще е ред за демократични промени в Китай, предполагам. Но Русия е на мерникът днес, с: американизирането на Европа; Украйна; санкциите; Сирия; Турция; ; и силната западна медийна война да компрометирът/подменят Путин.Греша ли, и ако да, къде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 8 години
"Петролното чудовище пуснато на свобода". Пазара не е чудовище, уважаеми, а че е свобода - свобода е. Няма как хем да се ползваме от плюсовете на евтината суровина, хем да запазим положителният ефект на индустрията, който е на лице, когато цената е висока. Това е като да преливаш от една чаша в друга и да започнеш да философстваш как е хубаво че във втората чаша имаш течност, но пък е лошо, че първата се поопразнила. Въпроса е кое е справедливо. Вместо да адвокатстваме на изкуствено регулираните цени, по-добре да посочим точно тях като проблем. А възможностите на централните банки да стимулират инвестициите не се ограничават само до намаляването на лихвите до 0. Могат например да направят така че QE да стигнат до малкия и средния бизнес например, вместо да бъдат акумулирани на 90% от големите финансови играчи. Това освен че не е справедливо, означава, че ресурса се използва за спекула, вместо за реален бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Големите играчи се страхуват. Малкият и средният бизнес се кефят. Лошото е, че големите играчи задават тон на събитията така, че да не губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още