IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой се страхува от евтиния петрол?

Петролните шокове имат рядката сила да пускат чудовища на свобода

09:49 | 24.01.16 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В миналото евтиният петрол стимулираше световната икономика, тъй като потребителите харчат много повече с единия допълнителен долар в джоба си отколкото производителите. Днес тази сметка не е толкова праволинейна колкото преди. Американските потребители може би са спестили повече от очакваното. Петролните производители затягат коланите си след големите разходи, когато цените бяха високи. След последния спад на цените на суровия петрол Русия обяви намаляване на държавните разходи с 10%. Дори Саудитска Арабия намалява бюджета си, за да се справи с дефицита си от 15% от БВП.

Евтиният петрол се отразява негативно на търсенето и по дори по-важни начини. Когато суровият петрол струва повече от 100 долара за барел, логично е да се харчат пари за проучвания на по-отдалечени места, като Арктическия регион, Западна Африка и в дълбоките води около Бразилия. Когато цените се сриват обаче, същото се случва и с инвестициите. Проекти на стойност 380 млрд. долара са стопирани. В Америка разходите по фиксираните активи в петролната индустрия са се понижили наполовина спрямо пика си. Отровата се разпространява. Индексът на покупателната способност на мениджърите за декември на ниво от 48,2 пункта отчита забързано свиване във всички производствени сектори в САЩ. В Бразилия ударът върху Petrobras, националната петролна компания, бе засилен и от корупционния скандал, който парализира високите ешелони на правителството.

Спадът на инвестициите и цените на активите е още по-вреден заради темпа му. Докато петролът се срива на фона на крехката световна икономика, това може да доведе до редица случаи на несъстоятелност.

Възможните финансови вторични ефекти са трудни за оценка. Голяма част от ръста от 650 млрд. долара на корпоративния дълг на развиващите се пазари от 2007 г. насам е в петролната индустрия и сектора на суровините. Петролът играе централна роля в няколко развиващи се пазари, предразположени към проблеми. Предвид спада на БВП на Русия правителството може да се изправи пред бюджетна криза до няколко месеца. Венецуела, където инфлацията е над 140%, обяви извънредно икономическо положение.

Други петролни производители са предразположени към подобен, макар и по-слаб, цикъл на по-слаб растеж, понижаваща се валута, внесена инфлация и по-стегната парична политика. Централните банки в Колумбия и Мексико повишиха лихвените проценти през декември. Нигерия разпределя долари в отчаян (и вероятно обречен) опит да подкрепи валутата си.

Натиск има и върху богатите страни. Доходността по корпоративните облигации с висока доходност е скочила от 6,5% в средата на 2015 г. до 9,7% днес. Отвращението на инвеститорите се разпространява бързо от енергийните компании към всичко кредитополучатели. Предвид мечките, дебнещи на фондовите пазари, глобалните индекси се сриват до най-ниските си стойности за последните 30 месеца. Централните банкери в богатите страни се опасяват, че трайно ниската инфлация ще захрани очакванията за статични или понижаващи се цени, което ще повиши реалните лихвени проценти. Способността на централните банкери да отговорят е ограничена, тъй като лихвените проценти, които вече са почти достигнали до нулата, не могат да бъдат намалени още.

Спадът на цената на петрола създава огромен брой победители в Индия и Китай. Той дава на зависимите от петрол икономики като Саудитска Арабия и Венецуела неотложни причини за стартиране на реформи. Предлага и на вносителите на петрола, като Южна Корея, шанс да скъсат с разточителните енергийни субсидии, или да повишат инфлацията и да намалят дефицита, повишавайки данъците. Но този петролен шок идва в момент, в който световната икономика все още се бори с последствията от финансовия срив. Може би ще си помислите, че няма по-подходящ момент за тласък. Всъщност обаче светът може би ще залегне още по-ниско заради петролното чудовище, пуснато на свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 21 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
А и това за лапането ми го пишеш за стотен път. Двете ти мозъчни клетки не направиха ли връзка, за да разберат че нито искам нито мога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 8 години
Кир Михалаки е уважително обръщение. Ние англо-саксите не се отнасяме пренебрежително и подигравателно към другите. Не сме руснаци. Колкото до петрола ще свърши, но бъди убеден че тогава няма и да е жизнено необходим както в момента. Има толкова много шелфов, дълбоководен и шистов петрол, колкото не можеш и да си представиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 19
michaelis12
преди 8 години
петрола нямало да свърши тъй ли ... :)) Киртакчка ше викаш на *** първото което е и второ лапай и се потапяй ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 8 години
Кир Михалаки, пак се изказваш неподготвен. Аз помня прогнози, че нефтът ще свърши 2020 година. Просто не обръщай внимание на разни "гадатели". А нефта няма да свърши, защото той непрекъснато се стича към находищата. Изчерпани преди 50 години месторождения в Тексас и Татарстан са се оказали 40% запълнени сега. Ако толкова го закъсаме, от въглищата се добиват същите деривати, макар и на доста по-висока цена. Истината е една, целият свят се освобождава от политиката. Затова и добивът на нефт става обикновена индустрия - цялостни разходи плюс процент печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 14
SS-23
преди 8 години
Кой се страхува от евтиния петрол?----1. Републиканците в САЩ2. РусияИзвод: 1. Победата на Тръп е в кърпа вързана 2. Путин ще направи всичко възможно да спре спада... най-вероятно ще търси затопляне на отношенията с УСА, което вече започва и да се случва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Това нещо ше посвърши към 2070г. и после всички камилари обратно в пещерите на камилско мляко - там къдет им е мястото .....Чаршафосаните си мислят, че ше могат да манипулират всеки път с един и същ номер, да ама тоя път ше дълдисат и а дано че да си отдъхмен малко от жихадисти .... и разни CIA разработки ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 7
dim11
преди 8 години
Ама кво и е ниското на цената? 30 долара е почти двойно по висока от колко трябва, според мен.В крайна сметка защо трябва петролажиите да печелят двойно и тройно.Да продават през 15- 20% и да се оправат да ги ......!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
dim11
преди 8 години
Едва ли са толкова страшни ниските цени на петрола.Няколко държави ще изхарчат натрупани резерви, други ще влезнат в дефецит,няколко американски банки ще глътнат вода, на доста спестители инфлацията няма да им топи спестяванията, а е добре нефто производителите да свикват, че новите технологи ще потребяват по малко "черна слуз проклета да е" и те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още