IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да реши проблемите на стоманодобивната индустрия, смятат в Китай

Реалната причина за трудностите на бранша е сривът на конкурентоспособността, посочва китайското търговско министерство

16:25 | 21.03.16 г.
ЕС няма да реши проблемите на стоманодобивната индустрия, смятат в Китай

Призивът на Европейския съюз (ЕС) за мерки срещу евтиния внос на китайска стомана няма да реши проблемите на индустрията, а само ще наруши международния ред за търговия. Това коментира китайското търговско министерство, цитирано от онлайн изданието euractiv.com.

Припомняме, че миналата седмица Европейската комисия (ЕК) реши да подготви допълнителни антидъмпингови мерки в подкрепа на стоманодобивната индустрия в Европа. Като част от мерките се предвиждат и серия от срещи с представители на Китай и други държави.

„Глобалната стоманодобивна индустрия преминава през тежък период заради бавното икономическо възстановяване и свитото търсене. Реалната причина за трудностите на индустрията в ЕС е сривът на конкурентоспособността“, посочват от китайското търговско министерство.

Европейските производители понесоха тежък удар върху цените на продукцията им. Те продължават да обвиняват евтиния внос от Китай за ситуацията, където индустрията е в свръхкапацитет, а вътрешното и външното търсене е свито.

Митническите данни показват, че износът на стомана от ЕС е намалял с 1,3 на сто до 17,85 млн. т.

През февруари европейските власти започнаха три антидъмпингови дела срещу китайски вносители и въведоха нови такси за вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още