IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският лек суров петрол записа първи седмичен спад от средата на февруари

Европейският бенчмарк Брент също сложи край на петседмичната печеливша серия

14:22 | 27.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът приключи по-кратката борсова седмица в четвъртък с понижения след пореден рекорден ръст на резервите в САЩ и записа първия си седмичен спад от шест седмици насам, пише Investing.com.

В четвъртък, преди началото на католическите великденските празници, цената на американския лек суров петрол WTI докосна 38,33 долара за барел, което е най-ниското ниво от 15 март. В крайна сметка на борсата New York Mercantile Exchange (Nymex) фючърсите върху този сорт приключиха сесията на ниво 39,46 долара за барел.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи за понижение в броя на нефтените платформи в САЩ с 15 до общо 372 през седмицата до 18 март. 

Седмичното понижение при WTI e 2,17 долара (5,21%), което е първият седмичен спад от средата на февруари. В сряда Администрацията за енергийна информация в САЩ обяви ръст в петролните резерви с 9,4 милиона барела през седмицата до 18 март до рекордните 532,5 милиона барела.

След като се поевтиня до 13-годишно дъно от 26,05 долара за барел на 11 февруари, американският лек суров петрол възстанови около 45% от цената си. Все пак анализаторите предупреждават, че пазарните условия все още са нестабилни заради продължаващото пренасищане на глобално ниво.

На лондонската борса ICE европейският бенчмарк Брент приключи сесията в четвъртък с 0,07% спад до 40,44 долара за барел, като преди това се понижи до 39,02 долара – най-ниската цена от 16 март. За седмицата Бретът изтри 1,84% от стойността си и сложи край на петседмичната печеливша серия.

На 17 април предстои среща на производителките от ОПЕК, както и на страни извън картела, на която ще се обсъжда замразяване на нивата на добива. Не е ясно обаче колко и кои точно държави ще присъстват на дискусиите, посочва Investing.com.

След като падна под 30 долара за барел на 11 февруари, Брентът поскъпна с около 45%.

Още новини и анализи за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още