IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото записа второ поредно седмично понижение

По-скъпият долар натежава на цената на благородния метал

10:06 | 25.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се понижи в петък, като по-силният долар и очакванията Фед да продължи с повишаването на лихвените проценти натежаха на представянето на благородния метал, пише Investing.com.

Фючърсите върху златото с доставка през юни на платформата Comex в Ню Йорк се понижиха в петък с 1,22% до 1 235,00 долара за тройунция. За седмицата спадът е 0,31%. Това е второ поредно седмично понижение, след като миналата седмица златото прекъсна печелившата си серия.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест други валути, се повиши с 0,52% в петък до 95,11 пункта. За седмицата ръстът възлиза на 0,6 на сто. По-силният долар тежи на цената на златото, деноминирано в долари, тъй като металът става по-скъп за притежателите на други валути.

В понеделник към 9:30 часа златото поскъпва с 0,48% до 1 235,95 долара за тройунция.

Спекулациите, че Фед може да продължи със затягането на паричната политика по-рано се засилиха, след като данни от четвъртък показаха, че молбите за помощи при безработица в САЩ са се понижили до най-ниското си ниво от 43 години. По-високите лихвени проценти тежат на цената на златото, тъй като ценният метал трудно се конкурира с активи с висока доходност в среда на повишени лихви.

През първото тримесечие на 2016 г. златото отчете най-силния си тримесечен ръст от 30 години, защото опасенията за глобалния растеж и за отрицателните лихвени проценти в Европа и Япония увеличиха апетита на инвеститорите към ценния метал.

Поскъпването на златото се забави края на март, но цената му се е повишила с близо 17% от началото на годината.

Среброто с доставка май поевтиня в петък с 1,1% до 16,90 долара за тройунция, а за седмицата поскъпна с 3,6 на сто.

Фючърсите върху медта с доставка май се повишиха с 0,6% в петък до 2,265 долара за паунд и отчетоха седмично повишение от 5,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още