IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК повишава добива на петрол през юни

В основата на ръста е увеличеният добив в Нигерия и Саудитска Арабия

21:22 | 04.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
ОПЕК повишава добива на петрол през юни

Страните, членуващи в петролния картел ОПЕК, са увеличили добива си през юни, съобщава Bloomberg. В основата на този ръст е Нигерия, която успя да възстанови част от инфраструктурата, разрушена при атаки.

Средно в африканската страна са добивани по 1,53 млн. барела на ден, което представлява ръст от 90 хил. барела дневно спрямо май. Според анализаторите на Bloomberg добивът ще расте още, след договорено примирие с бунтовниците в делтата на река Нигер.

Властите в Нигерия оповестиха за постигането на споразумението в края на юни. Преди броени дни обаче бяха извършени нови атаки, припомня още агенцията.

Ръст от 70 хил. барела дневно до 10,33 млн. барела отчита и Саудитска Арабия. Страната е най-големият износител на петрол. В летните месеци добивът се увеличава, тъй като петролът се използва за производството на електроенергия, необходима да захрани климатичните инсталации.

В същото време Ирак записва намаление от 70 хил. барела дневно. В страната вече се добиват по 4,3 млн. барела на ден. Добивът в Иран остава без промяна - 3,5 млн. барела на ден. Така страната слага край на пет месеца с непрекъснат ръст на добива, след като в началото на годината бяха отменени санкциите на Запада.

Преди дни Централното диспечерско управление на Топливно-енергийния комплекс в Русия също съобщи за ръст на добива - с 2,1% за полугодието. В страната са добити 269,8 млн. тона петрол. 

Случващото се на петролните пазари можете да следите тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още