IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генералният секретар на ОПЕК: Срещата в Алжир ще е за консултации, а не решения

Междувременно Иран заяви, че подкрепя всяко действие за стабилизиране на световния пазар на петрол, а Либия - че няма да замразява добива си

14:51 | 18.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Мохаммед Баркиндо заяви, че срещата на страните членки на ОПЕК с производители извън картела в Алжир този месец ще бъде неформална среща за консултации, а не за взимането на решения, съобщава алжирската информационна агенция APS, цитирана от Ройтерс.

„Това ще бъде неформална среща, а не среща за взимане на решения“, каза Баркиндо по време на своя визита в Алжир във връзка с енергийната конференция там между 26 и 28 септември.

„Срещнахме се през юни, сега е септември и много неща се случиха през този период“, каза той.

Коментарите му изглежда омаловажават спекулациите за голямо решение на срещата в Алжир, където Русия, Иран и други големи производители на петрола ще се срещнат.

Саудитска Арабия и Русия договориха този месец сътрудничество на петролните пазари, заявявайки, че може да ограничат добива си. Това повиши цените на пазарите заради надеждите, че производителите може успеят да се договорят, за да се справят със свръхзасищането.

Няколко производители от ОПЕК призоваха за замразяване на добива за преодоляване на излишъка, който се появи след ръст на доставките от производители с високи разходи като шистовите компании в САЩ. Сривът на цените през последните две години удари сериозно приходите на основните производители.

Реалният лидер на ОПЕК – Саудитска Арабия, също сигнализира желание да си сътрудничи за преодоляване на натиска.

Междувременно иранският президент Хасан Рохани заяви днес, че Техеран подкрепя всяко действие за стабилизиране на световния пазар на петрол и вдигане на цените, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Нестабилността и спадащите цени на петрола вредят на всички страни, особено на петролните производителки", каза Рохани, цитиран от агенция ШАНА.

"Техеран приветства всякакво действие, насочено към пазарна стабилност и подобряване на цените на петрола въз основа на справедливост, честност и справедливи квоти за всички производители на петрол", отбеляза президентът, насочвайки вниманието към срещата в Алжир.

В същото време обаче високопоставен представител на Либия обяви, че страната няма да замрази добива си на петрол, докато не го възстанови на нивата от ерата на Муаммар Кадафи. Северноафриканската страна се опитва да засили износа си след прекъсвания в добива заради проблеми със сигурността.

Голяма част от либийските пристанища, изнасящи петрол напоследък преминаха от една власт под друга в конфликт от миналата седмица и сега са под контрола на бунтовнически лидер. Либийските петролни власти заявиха, че той е готов да позволи на петрола в страната отново да потече свободно.

Либийските петролни представители оттогава насам приеха план да увеличат добива си до 1 млн. барела на ден до края на годината от 30 хил. барела на ден, каза Мохамед Оун, представителят на страната в ОПЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още