IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И докладът на ОПЕК показва, че добивът на петрол е намален

През януари спадът е с 890 хил. барела на ден на месечна база

17:45 | 13.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добивите на петрол на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през януари спадат с 890 хил. барела на ден на месечна база, съобщава картелът в месечния си доклад. Така групата потвърди, че страните членки като цяло изпълняват споразумението за намаляване на добива, коментира Wall Street Journal.

Данните от вторични източници също показват, че намалението, договорено на 30 ноември, се изпълнява.

Добивът на страните членки на ОПЕК през януари възлиза на 32,139 млн. барела на ден спрямо 33,029 млн. барела на ден през декември.

Брентът поевтиня с 0,56% до 56,38 долара за барел веднага след новината.

Либия и Нигерия обаче, които не са включени в споразумението, са увеличили добивите през миналия месец, така че производството от страните по сделката реално е спаднало с 1,032 млн. барела на ден през януари.

Най-много за понижението е допринесла Саудитска Арабия. Данните показват, че страната е оразяла от добива си 496 200 барела на ден през януари. Ирак, ОАЕ и Кувейт са наложили съкращения съответно от 165 700, 159 300 и 141 200 барела на ден.

От останалите страни членки по сделката само Иран не е намалил добива си. Производството на страната е нараснало с 50 200 барела на ден през първия месец на годината. Русия – най-големият производител извън картела, участващ в сделката, е понижила добива си с 60 хил. барела на ден до 11,03 млн. барела дневно, показва докладът.

Данните на ОПЕК до голяма степен съответстват на доклада от петък на Международната агенция по енергетика, като показва, че процентът на съответствие на участващите страни е около 90%. Разликата между двата доклада в производствените нива от страните членки на ОПЕК в сделката е само 17 хил. барела на ден, а според МАЕ става въпрос за 29,93 млн. барела на ден.

Средната цена, плащана за суров петрол на ОПЕК, е била 52,40 долара на барел през януари, което представлява 1,4% ръст на месечна база. Реалната разлика обаче може да се види в данните на годишна база, като цената през януари е била два пъти по-висока от 25-те долара, плащани за петрола на ОПЕК през януари 2016 г.

„През по-голямата част от януари глобалните цени на петрола се търгуват в тесни рамки, подкрепени от очакваните корекции на производството от ОПЕК, докато в същото време усещат натиска и на нарастващото производство в САЩ и натрупването на резерви от суров петрол“, пише в доклада.

Има голяма разлика обаче между докладите на ОПЕК и МАЕ по отношение на растежа на глобалното търсене на петрол. МАЕ коригира данните си за 2016 г. в доклада си от февруари до растеж от 1,6 млн. барела на ден. Това е с около 280 хил. барела на ден повече от ревизираната прогноза на ОПЕК за 1,32 млн. барела на ден. За 2017 г. ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрол ще нарасне с 1,19 млн. барела на ден, а МАЕ – с 1,4 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
akomodacia
преди 7 години
Забавя се поради кое? Електроавтомобилите? Ти май живееш само пред компютъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
lyusien
преди 7 години
Намалява добивът но намалява потреблението наи вече поради енергиината ефективност електромобилите и В Е И И състезанието ще се ожесточава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още