IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има шанс да стане входната точка на газа за Европа по "Турски поток"

Водят се преговори за втората тръба на газопровода, коментира руският енергиен министър Александър Новак

21:17 | 22.05.17 г. 7
<p>
	Руският енергиен министър Александър Новак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският енергиен министър Александър Новак. Снимка: Ройтерс

В скоро време ще бъде получено разрешение за строителството на втората тръба на "Турски поток". Това заяви днес пред журналисти в Истанбул руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Строителството на газопровода върви с пълна сила, турската страна даде всички необходими разрешителни за изграждането на първата линия и тя вече се полага, допълва БТА. За втората в близко време ще бъдат получени окончателните разрешения, работи се по въпроса за излизането на втората линия по сухопътната част на входната точка за европейските страни, каза Новак.

Той добави, че Русия води преговори по тази "входна точка" с различни страни, разглеждат се различни варианти, "това са Гърция, България, но на първо място, разбира се, тази линия ще преминава през територията на Турция", коментира той.

Руският енергиен министър уточни също, че преговори с България по проекта за строителство на газопровода "Турски поток" засега не са започнали, а става дума за избор на маршрут на територията на Турция, не за морския участък на България.

Плановете на Москва за "Турски поток" са да изградят две тръби по дъното на Черно море, свързващи Русия с турския бряг, с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра. Първата линия ще захранва турските потребители, докато втората е предназначена за Европа. 

На този етап обаче Москва не е водила разговори за точката, през която газът ще влиза в Европа. От коментарите досега това ще става чрез газов хъб на гръцко-турската граница. 

За водени преговори днес в Истанбул информира и руският премиер Дмитрий Медведев. "В момента в преговорите, които се водят с редица европейски страни, определяме къде ще е по-добре да бъде установена точката на влизане в Европа", отбеляза той.

По думите му "има различни предложения, водят се преговори с няколко европейски страни - и Гърция, и България, развитието може да бъде различно".

"Преди всичко при взимането на решения по този въпрос трябва да се анализират икономическите фактори, тъй като това е газопровод, това не е политически проект, това е чисто икономически проект", подчерта Медведев.

Той добави, че след като бъде определена входната точка в Европа, възможност да се включат ще имат и други европейски страни.

Руският премиер отново подчерта, че в крайна сметка "изпълнението на тези планове на територията на европейския континент, страните от Европейския съюз, ще зависи от решенията, които ще бъдат взети от европейските държави".

Проектът "Турски поток" беше обявен от Русия през декември 2014 г. като заместител на "Южен поток". На 7 май Газпром започна строителството на морския участък на "Турски поток" от руското крайбрежие на Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още