IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният романс между Русия и Саудитска Арабия

Двете страни са в основата на споразумението за ограничаване на добива на петрол в ОПЕК, а Москва започва да играе важна роля в картела

21:31 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Задълбочаване на връзките между Русия и Саудитска Арабия в последните месеци вече прави впечатление на  световните анализатори. "През 2015 година Русия казваше, че няма интерес от сътрудничество със Саудитска Арабия, а вижте ги днес", коментира пред CNBC анализаторът Хелима Крофт от RBC Capital Markets.

Експертът визира разширеното сътрудничество между двете страни, сред които е и създаването на енергиен фонд за 1 млрд. долара.

Доказателство за все по-близките връзки е очакваната по-късно през седмицата първа визита на краля на Саудитска Арабия в Москва. Тя е от особено значение на фона на намаляващото богатство на монарха и проблемите, които изпитва икономиката на арабската държава. По време на посещението ще бъдат подписани редица споразумения в сферата на икономиката и в частност енергетиката.

Визитата на краля на Саудитска Арабия в Русия беше определена в страната като "историческа". Подобна е оценката и на международните анализатори. Тя само подсказва колко дълбоки са станали връзките между двете страни, обяснява Крис Уефър от Macro Advisory Partners.

CNBC напомня, че споразумението за ограничаване на добива в ОПЕК всъщност беше постигнато след договорка именно между Москва и Риад. Петролните пазари обаче не реагираха както беше очаквано на мерките на петролния картел. 

Същевременно Русия започва да играе важна роля в ОПЕК. Руската столица е домакин на събитието Energy Week 2017, на което среща ще си дадат 15 държави от организацията. Очаква се в рамките на форума те да дискутират темите в дневния ред на редовното заседание на картела, насрочено за ноември.

Очакванията са, че страните ще обсъдят ограниченията за добива да продължат и след март 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още