IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се задържат около едномесечните върхове

Смущенията в износа от Ирак – вторият по големина производител в ОПЕК – оказват подкрепа на цените

11:09 | 25.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола остават до голяма степен стабилни в сряда, движейки се около едномесечния връх, достигнат във вторник, след като Саудитска Арабия заяви, че е решена да сложи край на свръхпредлагането, съобщава Ройтерс.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих заяви, че фокусът остава върху понижаването на петролните резерви в индустриалните държави до тяхното петгодишно средно ниво. Освен това той сигнализира, че след като сделката за свиване на добива приключи, вероятно ще има продължителен период с ограничена продукция. Срокът на споразумението изтича в края на март 2018 г., но страните от ОПЕК и други водещи производители като Русия обмислят удължаване.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,10% до 52,42 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,31% до 58,51 долара за барел към 10:10 часа българско време. 

Във вторник вечерта Американският петролен институт съобщи, че резервите от суров петрол в САЩ са се повишили с 519 хил. барела миналата седмица. Очакванията бяха за спад в размер на 2,6 млн. барела.

Резервите от бензин са се понижили с 5,8 млн. барела, което беше повече от прогнозирания спад в размер на 17 хил. барела.

По-късно днес излизат официалните данни на Администрацията за енергийна информация.

Смущенията в износа от Ирак – вторият по големина производител в ОПЕК – оказват подкрепа на цените. В страната се водят битки между паравоенни групировки, лоялни на властите в Багдад, и кюрдски сепаратисти.

Доставките на суров петрол от Иракски Кюрдистан до турското пристанище „Джейхан“ са се повишили леко до 300 хил. барела дневно към вторник. Това е около половината от обема преди иракските сили да превземат град Киркук.

„Ситуацията в Ирак леко повишава цените, но ще бъде различна, защото колкото повече растат цените, толкова по-голямо е възстановяването на шистовия добив“, посочва Тони Нюнън от Mitsubishi Corp в Токио.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още