IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се насочва към най-големия си месечен спад от 2 години*

И двата основни сорта се търгуват на червено в последния ден от месеца

09:59 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник, а фючърсите се насочват към най-голямата си месечна загуба от две години заради опасенията от свръхпредлагане след доклад, който показа, че производството на ОПЕК през юли се е повишило до върха си за 2018 г., съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент за доставките през юли спаднаха с 46 цента, или 0,6%, до 74,51 долара за барел, след като се повишиха с почти 1% в понеделник. Контрактът за септември изтича днес и по-активно търгуваните фючърси за октомври се понижават с 36 цента, или 0,48%, до 75,19 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI също са надолу с 38 цента, или 0,54%, до 69,75 долара за барел, след като се вдигнаха с над 2% в предишната сесия.

За месеца фючърсите върху Брента вероятно ще отпишат 6,2% от стойността си – най-големия спад от юли 2016 г., а върху WTI – 5,9%, което е най-сериозното им понижение от март 2017 г.

Проучване на Ройтерс показа, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е завишила добива си през юли.

ОПЕК е разширила производството си със 70 хил. барела на ден до 32,64 млн. барела на ден – връх за тази година. Групата обеща да намали обема, с който увеличи добива си, за да компенсира загубата от иранско предлагане, след като предстоящите санкции вече започнаха да удрят износа на третия по големина производител в ОПЕК.

Американският президент Доналд Тръмп явно смекчава подхода си към Иран, тъй като в понеделник заяви, че би се срещнал с президента Хасан Рухани без никакви предварителни условия. Това се случва само седмица, след като в Twitter заплаши страната с тежки последици.

САЩ сигнализират, че искат иранският износ да бъде намален до нула съгласно санкциите, които през май обещаха да въведат отново и които ще влязат в сила през ноември.

Макар че пазарът е на червено във вторник, известна подкрепа за цените може да дойде от данните за резервите, които ще бъдат представени тази седмица.

Шест анализатори, анкетирани преди докладите на Американския петролен институт (АПИ) и Администрацията за енергийна информация (АЕИ) на САЩ, дават средни оценки за спад от около 3,2 млн. барела за седмицата до 27 юли.

АПИ ще представи данните си по-късно, а АЕИ – в сряда.

* Информацията е актуална към 9:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още