IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с петрол е волатилна заради притеснения за прекъсване на доставките*

Международната агенция по енергетика предупреди в понеделник за по-нататъшни сривове в доставките, особено от Венецуела

10:08 | 28.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с петрол е волатилна във втроник, след като по време на азиатската сесия първоначално поскъпна, а след това цената му тръгна надолу. Един от основните фактори, който оказва влияние върху настроенията в момента, са рисковете от прекъсване на доставките от места като Венецуела, Африка и Иран, които предизвикват очаквания за затягане на пазара, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през октомври поевтиняват с 0,15% до 68,77 долара за барел. Сортът Брент регистрира спад в цената си с 0,13% до 76,11 долара за барел.

Въпреки притесненията, свързани със забавяне на икономическия растеж заради търговския конфликт между САЩ и Китай, пазарът на петрол е относително затегнат и заради споразумението за ограничаване на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Мониторинговият комитет на картела установи, че производителите, които участват в споразумението, включително Русия, са свили производството си през юли с 9% повече от необходимото.

Споразумението на ОПЕК от края на 2016 г. обхваща намаляване на производството с около 1,8 млн. барела на ден от началото на миналата година.

Международната агенция по енергетика предупреди в понеделник за по-нататъшни сривове в доставките, особено от Венецуела, където производството на петрол сериозно пострада от икономическата криза.

Износът на суров петрол от Венецуела се е понижил наполовина през последните две години до едва 1 млн. барела до средата на 2018 г.

„Можем да очакваме и по-нататъшни проблеми“, коментира изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. Той предупреди, че африканските членове на ОПЕК Либия и Нигерия „изглеждат все още крехки държави“. 

На стоковите пазари златото успява да отчете минимално повишение в цената си с 0,02% до 1216,30 долара за тройунция. Останалите метали обаче се търгуват на червена територия.

Доларовият индекс, който проследява представянето на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,11% до 94,87 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,14% до 111,23 пункта. Австралийският долар отстъпва спрямо американския с 0,30% до 0,7329 долара.

*Информацията е актуална към 9:26 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още