IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари и санкциите срещу Иран балансират цената на петрола*

„Черното злато“ отбелязва малка промяна на цената си в четвъртък

10:07 | 06.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола отбеляза слаба промяна на фона на продължаващите пазарни тревоги на развиващите се пазари, като ефект оказа и потенциалния нов кръг американски мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара.

В същото време американските санкции срещу Иран успяха да предотвратят по-значителното поевтиняване на „черното злато“, като очакванията са пазарът да се свие по-значително след влизането им в сила през ноември, твърдят трейдъри.

Минути преди 10 ч. българско време американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгуват на цена от 68,62 долара за барел, което е понижение от 0,1%.

От своя страна международният бенчмарк Брент поскъпва с минималните 0,04% до 77,30 долара за барел.

Тревогите, идващи от развиващите се пазари, продължават да се отразяват върху очакванията за растежа, като азиатските борси в четвъртък са напът да отбележат шеста поредна сесия на загуби.

За по-мрачното настроение допринася и това, че в четвъртък изтича срокът за обществено обсъждане на новия кръг от американски мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара. По-рано миналата седмица стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп възнамерява да ги активира веднага след края на периода.

„Възможността от увеличаване на доставките от ОПЕК и нейните съюзници, както и по-слабото търсене в Китай и други развиващи се пазари може да натежи още върху придвижването напред на цената на петрола или поне да ограничи положителния потенциал“, посочва Фавад Разакзада, анализатор към брокерската къща Forex.

Цената на американския суров петрол се понижи миналата седмица, след като рафинериите увеличиха производството си заради силното потребление, показаха данни от Американския петролен институт в сряда. Според тях резервите са намалели с 1,17 млн. барела до 404,5 млн. барела в седмицата до 31 август, като производството на рафинериите се е увеличило с 198 000 барела дневно.

Същия ден от ОПЕК съобщиха, че очакват световното търсене на „черно злато“ да премине границата от 100 млн. барела дневно за първи път през тази година.

Междувременно продължават да са налице притесненията, че американските санкции срещу Иран, които ще включат и петролната индустрия на страната от ноември, ще свият по-значително световните доставки. Тревоги има и заради Венецуела, където правителствената и икономическа криза намали наполовина производството на петрол до малко над 1 млн. барела дневно.

*Информацията е актуална към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още