IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След убийството на иранския генерал Ормузкият проток отново събира всички погледи

Може ли Иран да блокира потока на петролни доставки през критичния канал и какъв ще бъде отговорът от американска страна?

20:00 | 06.01.20 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-критичният проход за глобалната петролна индустрия отново попадна под светлината на прожекторите след драматичната ескалация на геополитическото напрежение, предизвикана от убийството на висшия ирански генерал, пише CNBC.

Смъртта на генерал Касем Солеймани в края на миналата седмица разтърси международното политическо пространство, нажежавайки отношенията между Вашингтон и Техеран, като много инвеститори вече гледат с тревога на разрастващия се конфликт, който може да наруши сериозно глобалните доставки на петрол.

Анализатори от Eurasia Group прогнозираха, че най-вероятният резултат от тези събития ще бъде ответен удар на Иран в Близкия изток, преди да се стигне до потушаване на напрежението. 

Но тъй като напрежението продължава да нараства, анализаторите заявиха, че може да се очаква Иран да започне да „тормози“ търговското корабоплаване в Персийския залив, а „корабоплаването в Ормузкия проток ще бъде временно прекъснато“.

Разположен между Иран и Оман, Ормузкият проток е тесен, но стратегически важен воден път, който свързва производителите на петрол в Близкия изток с ключовите пазари по цял свят.

Именно този проток беше централната точка на засиленото напрежение между САЩ и Иран през май и юни миналата година, когато шест петролни танкера и американски дрон бяха атакувани на или близо до водния път.

Американската Аминистрацията за енергийна информация (EIA) по-рано описа протока като най-важната петролна точка в света. През 2018 г. дневният поток на петрол в канала - който е широк само 21 мили в най-тясната си зона – достигаше средно  21 милиона барела на ден. Това е еквивалентно на около 21% от глобалната консумация на петролни течности.

Самир Мадани, съосновател на компанията за сателитно проследяване TankerTrackers.com, заяви в понеделник пред CNBC, че транспортните потоци през протока са били малко променени след преднамереното убийство на Сюлеймани.

Той подчерта, че Китай е най-големият вносител от региона на Персийския залив. И „в резултат на това трябва да се поддържат стабилни отношенията между Иран и Китай“.

„Поради това скоро няма да затворят протока“, заяви Мадани.

EIA изчислява, че 76% от суровия петрол през 2018 г., който се движи през Ормуз, е насочен към азиатските пазари. Счита се, че Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Сингапур са най-големите дестинации за суров петрол, който се транспортира с танкери през пролива към Азия.

Мадани посочи още, че макар да е възможно да се появят конфликти в протока през следващите седмици, за никого не е изгодно Ормуз да бъде затворен.

По-рано Иран заяви, че Белият дом е направил "сериозна грешка" при издаването на заповедта за убийството на Сюлеймани, като върховният лидер на Ислямската република Али Хаменей обеща да отмъсти на отговорните за убийството.

След това президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Иран, че Вашингтон ще нанесе удар, ако военните сили на Техеран нападнат някое американско лице или американски обект след убийството на генерала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Нещо казано от генерал Сюлеймани: "СМЪРТТА Е НАЧАЛОТО НА ЖИВОТА , А НЕ КРАЯТ МУ". Персони като теб трудно биха осмислили казаното от Сюлеймани , който беше истински войн , а не страхливец. За твое съжаление това го знае щаба на американската армия в Ирак с които той е работил, стараейки се да избегне кръвополитията.Знаят го и тези воюващите срещу ИДИЛ войни, които е повеждал в атака без бронежелетка , без чувство за страх от смъртта. КЪДЕ СЕГА СЕ Е СКРИЛ СЪВЕТНИКА ПО ВЪПРОСИТЕ ЗА БЛИЗКИЯТ ИЗТОК НА ПРЕЗИДЕНТА ТРЪМП ДАЛ РАЗПОРЕЖДАНИЯТА ДА УБИЯТ ГЕНЕРАЛА?Убеден съм, че ЗЕТЯ - СЪВЕТНИК ще дава обяснения в Сената какво е СЪВЕТВАЛ ТЪСТЪ СИ. Знаел ли е , че с това убийство ще възкреси изпадвалият във финансова криза режим в Техеран?Време е Джарет Кашнър да ПРЕОДОЛЕЕ СТРАХА и даде някакво обяснение за случилото се по което ТОЙ носи ПЕРСОНАЛНИ ОТГОВОРНОСТИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
Генерала е "жив" терорист. Смърт за такива като него. Браво на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
Valentin13
преди 4 години
Ормузкия проток отдавна събира погледи, особено на еуропейските бюрократки, зелени енергетки, хомозеленоенергийни бюрократки. гледам, че и еуропейските бюрократки почнаха да кудкудякат слет петела Тръмп. смешна картинка. един е мъж и другите като кокошки - куд-куд-кудяяяк.еуропейска им работа. зеленото бъдеще на Еуропата, натам върви, знамето на исляма е зелено. затуй в Брюксел врещат за зеленото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
Valentin13
преди 4 години
Ормузкия проток отдавна събира погледи, особено на еуропейските бюрократки, зелени енергетки, хомозеленоенергийни бюрократки. гледам, че и еуропейските бюрократки почнаха да кудкудякат слет петела Тръмп. смешна картинка. един е мъж и другите като кокошки - куд-куд-кудяяяк.еуропейска им работа. зеленото бъдеще на Еуропата, натам върви, знамето на исляма е зелено. затуй в Брюксел врещат за зеленото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
крас
преди 4 години
СЪВЕТНИКА ПО БЛИЗКОИЗТОЧНИТЕ ВЪПРОСИ И ЗЕТ НА ТРЪМП ГО ТОРМОЗЯТ НЕ ИРАНЦИТЕ ОТ АЛ КУДС , А ФБР ЗА ВРЪЗКИТЕ МУ С ДР. ШАЛОМОВ - ПУТИН. УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ СКОРО ЩЕ ГО ЗАТОРМОЗЯТ И В СЕНАТА ЗА ОБЯСНЕНИЕ СВЪРЗАНО С УБИЙСТВОТО НА СУЛЕЙМАНИ, КОЕТО ВЪЗКРЕСИ ИЗПАДНАЛИЯТ В КОЛАБС РЕЖИМ НА ШИИТСКИ ИРАН. ТУК НЕЩАТА НЕ СА КАКТО с Кашоги, принц Салман, където зетя бе главно действащо лице в една история свързана с едни 800 милиарда лева. НЕЩАТА СА МНОГО ПО СЕРИОЗНИ ЗАЩОТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НЕ НА НЯКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА, А НА САЩ ЧИИТО СЪВЕТНИКА НА ТРЪМП ТРЯБВАШЕ ДА ЗАЩИТИ А НЕ ГО НАПРАВИ. ИНАЧЕ ПРОСТАШКИТЕ ПОДМЯТАНИЯ СА ТИПИЧНИ ЗА НИСКОПРОФИЛНИ СЪЩЕСТВА, КОИТО НЕ ЧЕТАТ , А ОЩЕ ПО МАЛКО СА ЛИШЕНИ И ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА МИСЛЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
крас
преди 4 години
ГЛЕДАМ И ЧЕТА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ.https://***.dw.com/bg/кой-е-джаред-къшнър/av-37153800https://***.dw.com/bg/какво-става-в-белия-дом/a-38181299https://***.dw.com/bg/какво-пише-в-скандалната-книга-за-тръмп/a-42038670https://***.dw.com/bg/тръмп-вярва-само-на-семейството-си/a-37325157НЕ ЗНАМ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДА СА "МРЪСНИ" КОМУНИСТИ , ИЛИ ФАШИСТИ ИНЕ НАМИРАМ РПРИЧИНА ДА НЕ ИМ ВЯРВАМ ЗА НАПИСАНОТО ЗА ЗЕТЯ НА ТРЪМП КОЙТО ТОЙ НАЗНАЧИ ЗА СЪВЕТНИК ПО БЛИЗКИЗТИЧНИТЕ ВЪПРОСИ В Т.Ч. И ВЪПРОСЪТ С ИРАН И УБИТИЯТ ГЕНЕРАЛ СУЛЕЙМАНИ. Видно е как този млад и красив мъж заради който влюбената Иванка прие ЮДАИЗМА , И СЕ ПРЕВЪРНА В ОРТОДОКСАЛНА ЕВРЕЙКА ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 4 години
....и като отговор правителството на Иран ще командирова Грета и група еко-тетористи да тормозят Китеника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
Solar Power
преди 4 години
Много филми гледаш брат. И намали конспиративните книги, че току виж си повярвал, че земята е плоска и сред нас живее тайна раса от раптори, а континента австралия не съще ствува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Пропуските в приема на предписаните лекарства водят до подобни изявления....да ти подшушна още нещо, Къшнър е извънземен от съзвездието Вега, а Израел е тайната им база! Голямата им цел била да гепят ресурсите на брадите и после да изкупят Америка! ...ама тихо, да не чуе Къшнър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
крас
преди 4 години
Ако Иран не блокира Ормузкия проток, защо това да не го направи някой друг който има изгода от влошаване на доставките на петрол за КИТАЙ , ЯПОНИЯ, ИНДИЯ КОРЕЙ И СИНГАПУР. Защо това да не бъде преписано на сметката на ОТМЪЩЕНИЕТО НА ИРАН за смъртта на генерала. КОЙ БИ МОГЪЛ ДА БЪДЕ ТОЙ , ОСВЕН СИВИЯТ КАРДИНАЛ ОТ БЕЛИЯ ДОМ КОЙТО РЕАЛНО УПРАЖНЯВА ВЛАСТТА И Е ГЛАВЕН СЪВЕТНИК НА ДОНАЛТ ТРЪМП ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК?Вглеждайки се внимателно в поведението на съветника на Тръмп за близкия изток и арабския свят откриваме истиското лице на неговия зет ДЖАРЕТ КЪШНАР. НИКАКВО СЪМНЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА, ЧЕ ОПЕРАЦИЯТА ПО ЛИКВИДИРАНЕТО НА ИРАНСКИЯ ГЕНЕРАЛ КАСЕМ СУЛЕЙМАНИ НЕ Е БИЛА СЪГЛАСУВАНА И МИНАЛА ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА СЪВЕТНИКА НА ТРЪМП ПО ВЪПРОСИТЕ ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК - Къшнар. Няма как да не бъде признат "таланта" на този 38 годишен младеж участвал в ПРЕВРАТА и събитията свързани с пребирането на едни 800 милиарда долара от представителите на саудитското кралско семество, както и с възкачването на престола на принц Мохамед бин Салман.В един от постовете си Майкъл Кригер Гответе се за удар това е началото на края на империята има един израз, който може да заинтересува наблюдателите зетят на Тръмп Джаред Къшнър, се разпорежда в зоната на бойните действия. Радио Свобода съобщава: Мъжът на дъщерята на президента на САЩ Д. Тръмп Джаред Къшнар е ИСТИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ." КЪШНАР Е ДЪЛГАТА РЪКА НА НЕТАНЯХУ И ИЗРАЕЛ КОЯТО ДВИЖИ СЪБИТИЯТЯ НЕ САМО В БЛИЗКИЯТ ИЗТОК , НО И В САЩ. САЩ повтарят едно към едно СЪВЕТСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА , във вариант и поведение неразличаващи се по нищо от нея. Възможно е и да греша , но НОВ СВЕТОВЕН РЕД ЩЕ ИМА , НО ТОЙ ЩЕ ИЗЛЪЧВА ПОСЛАНИЯТА СИ НЕ ОТ БЕЛИЯ ДОМ , А ОТ ЙЕРУШАЛАЙМ - новата "столица" на Израел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още