IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са тенденциите на глобалния пазар на природен газ в условия на пандемия?

Засилването на ликвидността и конкурентостта може да бъде възпрепятствано, ако играчите се върнат отново към петролното индексиране или бъдат блокирани новите проекти

13:52 | 09.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цени на петрола: петролно индексиране

Когато договорните цени са индексирани спрямо петрола (най-вече в Азия и Европа), САЩ също трябва да наблюдават спад при цените на природния газ. Понижението обаче ще изостане. То ще се основава и на цените на суровия петрол, а не на условията за търсене и предлагане на природен газ. Като се има предвид бързото понижение на цените, с което светът се сблъсква днес, има голям шанс цените по договорите, които са петролно индексирани, да бъдат дори по-ниски от спот цените. Поради тази причина някои специалисти се питат дали купувачите ще се опитат да се върнат към петролно индексираните договори, което би било противоположно на настоящата тенденция към ценообразуване на базата на цените от газовите хъбове. 

Цени на петрола - свързани с газа и кондензата

В случаите, когато газът се произвежда заедно с петрола или с кондензата, цените на петрола вероятно ще повлияят на производството и на двете суровини.

Например, при някой случаи на производство на газ в Пермския басейн, ако производството на петрол е рентабилно, следва такова да бъде и производството на газ. Това води до парадокс, при който при високите цени на петрола американското производство може да нарасне дори когато цените на природния газ продължават да падат (още повече, ако се добавят нови газопроводи за разрешаване на съществуващите затруднения относно преноса). Това означава, че местната цена на газа в някои от находищата в Перм може да бъде отрицателна, т.е. струва повече за извличането и транспортирането на самия газ и, отколкото може да бъде неговата пазарна цена.

Но спадът на цените на суровия петрол вече засегна както големите, така и малките производители в САЩ, които трябваше да намалят капиталовите си разходи и да затворят редица сондажни обекти. Интересното е, че в този случай чрез намаляване на доставките на газ по-ниските цени на петрола всъщност могат да тласнат американските цени на "синьото гориво" нагоре. Това се отнася най-вече до местното ценообразуване, тъй като това на хъба HH е много ликвидно и се нуждае от сериозен и мащабен сигнал, за да бъде съществено повлияно от някакви специфични местни условия.

В международен план наблюдаваме донякъде подобна ситуация в Катар. Там разходите за производство на природен газ се компенсират както от стойността на газ, така и от кондензата, който се произвежда едновременно с него.

По-ниските цени на кондензата - макар и малко вероятно да възпрепятстват производството - могат да доведат до забавено разширяване и Катар да бъде по-склонен да привлече външни инвеститори към проектите си.

Какво става с развитието на LNG на пазара?

Където или когато са налични други опции - вътрешно производство или внос на газ чрез газопроводи - LNG обикновено е по-скъп алтернативен вариант. Като такъв, появата и устойчивостта на пандемията от коронавирус ще създаде още по-трудна среда. За някои това ще бъде сериозно предизвикателство, докато други ще го преживеят по-леко.

Също така, по-голямата гъвкавост на някои договори ще улесни редица клиенти да анулират своите заявени доставки. Това често се случва на американските производители на LNG. Но макар да изглежда, че производителите на шистово гориво са склонни да затварят сондажни обекти или да преустановяват дейност, ще е много по-сложно за танкерите, транспортиращи втечнен газ, предвид високите капиталови разходи, инвестирани в тези съоръжения, и относително ниската им експлоатационна цена. Поради това поддръжката на съществуващите терминали ще се запази, като в същото време ще се увеличи плаващото съхранение на LNG. Що се отнася до инвестициите във втечнен газ, при тях определено ще има забавяне, а в краен случай и прекратяване.

Като се казва, инвестицията се прави за бъдещето, а не за настоящите условия.

Настоящата ситуация с коронавируса обаче може да забави скорошната тенденция към по-ликвидни и конкурентни пазари на газ, ако например: купувачите се обърнат обратно към петролното индексиране, тъй като цените на петрола продължават да падат; гъвкавите пазарни доставчици са обезкуражени и проектите за втечнен газ бъдат прекратени или значително забавени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Аз от месеци се опитвам да набия това в няколко чугунени тимберици тука, но без успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Моабет да става
преди 4 години
Доста информация за асимилиране има в статията. Това което ми направи впечатление на първо четене, цитирам:"Където или когато са налични други опции - вътрешно производство или внос на газ чрез газопроводи - LNG обикновено е по-скъп алтернативен вариант." Който твърди, че LNG е по-евтин от тръбопроводният газ да спори с енергийният експерт Анна Микулска. /за да я поканят от Forbes едва ли случаен човек/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още