IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, но вносът на Китай и протоколите на Фед очертават седмичен спад*

Продължаващото разпространение на делта варианта на коронавируса също допълнително помрачава петролната търговия

09:50 | 20.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени се насочват към седмично понижение въпреки моментните петъчни ръстове, помрачени от протоколите от юлското заседание на Федералната комисия по отворения пазар в САЩ и намалените доставки на суров петрол от Китай.

Международният петролен бенчмарк Брент поскъпва с 0,41% до 66,72 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate нараства с 0,42% до 63,96 долара за барел.

Към момента седмичният спад за WTI достига приблизително 6%, след като в четвъртък приключи търговията на най-ниското си ниво от май насам, съобщава Bloomberg.

петрол петрол

Петролните трейдъри останаха обезкуражени от протоколите на Фед, от които стана ясно, че служителите на централната банка са почти единодушни, че трябва да бъдат съкратени месечните покупки на активи за 120 млрд. долара, като това вероятно може да стане още на следващото заседание през септември.

В същото време Китай ограничава вноса на петрол, тъй като Пекин се стреми да намали квотите за доставките на петрол за независимите местни рафинерии, които не отговарят на новите затегнати екологични стандарти. Китайският внос на петрол се свива с 20% през юни и юли на годишна база, съобщава Nikkei Asia Review.

петрол2 петрол2

Продължаващото разпространение на делта варианта на коронавируса също допълнително помрачава петролната търговия, докато широкият алианс ОПЕК+ вече предприе разхлабване на производствените ограничения. Според Citigroup Inc. обаче картелът може да прекрати тези действия предвид ситуацията. В момента членовете на алианса трябва да добавят още 400 хил. барела на ден за доставка следващия месец.

Доларът достигна най-високото си ниво от ноември насам, което оскъпява американските стоки, включително петрола за чуждестранните купувачи. Спадът на петролните цени тази седмица бе съчетан с понижения и при други суровини, като медта.

Коронавирусът продължава да спъва икономическото възстановяване в редица региони по света. В Австралия двумесечната блокада на Сидни ще бъде удължена поне до края на септември. В САЩ все повече компании обявиха планове да задържат работниците си по домовете, докато новият делта вариант не бъде овладян.

*Информацията е актуална към 09:18 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още