IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на газ в света расте до 4,2 трлн. куб. метра през 2021 г.

"Газпром" очаква ръст на търсенето на газ в краткосрочен и в дългосрочен план, въпреки политиките за декарбонизация на икономиката

22:56 | 29.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По предварителни оценки потреблението на природен газ в света през тази година ще се увеличи със 150 млрд. куб. метра и ще достигне 4,2 трлн. куб. метра, сочи прогноза на "Газпром". Основната тенденция на газовите пазари през 2021 година е възстановяването на икономиката и сериозен ръст на търсенето на суровината.

Най-голямо е увеличението в основните пазари на "Газпром" - Китай, Русия и европейските страни.

От "Газпром" отчитат, че до средата на септември добивът на газ се увеличава с 16,6%, или 56,7 млрд. куб. метра. Това покрива около 1/3 от ръста в потребление на газ в световен мащаб през тази година.

Компанията смята да обърне внимание и на втечнения газ, което ще засили позициите ѝ на световните пазари.

Активно се работи за по-широко използване на втечнения газ в транспорта - автомобилен, воден и железопътен, посочват от "Газпром". Например преноса на втечнен хелий, произведен от газопреработвателния завод в Амурска област, да се извършва с камиони "КАМАЗ", задвижвани от втечнен газ.

През 2021 година компанията е финализирала работата по "Северен поток 2" и пускането на завод за преработка на природен газ в Амурска област, който е най-големият от своя вид в световен мащаб и играе важна роля за доставките на "Газпром" към Китай по "Силата на Сибир".

Газовият гигант отбелязва в своето прессъобщение, че "водещи анализаторски компании" прогнозират значителен ръст на световното потребление на газа и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Това ще се случи въпреки високите цени на суровината в Азия и Европа и политиките по декарбонизация на икономиката.

Ръководството на "Газпром" ще представи на Съвета на директорите своите виждания за развитие, става ясно още от съобщението на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Сори, тез гръцките названия малко ме озорват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
островчето е тилос , запомнете го де ... :))) ... http://s4s.eunice.gr/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
някъде расте , някъде спада ... все пак инфото е от бодряшките планове на баш газовиците според форумните спецове ... :))) ... позяпай по картата как се движат нещата ... https://ourworldindata.org/grapher/gas-consumption-per-capita?tab=map
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Не ми се вярва да расте, сигурно има някаква грешка.В Норвегия всичко живо кара коли на ток , пък на остров Калистос населението е изцяло на солари.Ако не вярвате, питайте колегата Зелка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още