IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси нови начини да продава златото си

Годишният добив на злато в страната, която е на второ място сред производителите в света, се оценява на 20 млрд. долара

20:31 | 01.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Огромната златна индустрия в Русия търси нови начини да продава метала си, като по-голям износ за Китай и Близкия изток, тъй като санкциите задушават традиционните ѝ маршрути за продажби, съобщава Bloomberg.

Европейският и американският пазар са до голяма степен затворени за страната, която е на второ място по добив на злато в света, заради забрана върху новодобито руско злато. Някои рафинерии отказват да претопяват отново стари кюлчета. Производителите в страната продаваха обичайно на малко, предимно държавни, местни банки като ВТБ Банк и банка „Открытие“, които след това изнасяха метала. Част от продажбите до неотдавна бяха ориентирани и към централната банка.

Но заради санкциите продажбите за тези банки вече не са вариант и макар Руската централна банка да съобщи, че отново ще започне да купува злато след двегодишна пауза, не се очаква количествата да са толкова големи, колкото преди.

Затова златният сектор в Русия се пита как да продава приблизително 340-те тона на стойност около 20 млрд. долара, които добива всяка година. Не са останали много несанкционирани банки, които могат реалистично да се справят с подобни обеми. А макар че правителството предостави на производителите на злато общи лицензи за износ преди две години, които им позволяват да изнасят директно, малцина са използвали процеса до момента, защото предпочитаха да разчитат на инфраструктурата за продажби на банките.

Това обаче скоро може да се промени, тъй като руските производители обмислят директен износ, а производители и кредитори проучват продажби в Азия и Близкия изток, съобщават запознати с въпроса източници. Злато Злато

„Полиметал Интернешънъл“ е един от производителите, които смятат да използват директен износ с възможности за продажби за ОАЕ и Китай, съобщи говорител. Някои други големи производители също започват разговори с базирани в Китай и ОАЕ компании, казват двама запознати източници, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията не е публична.

Руската централна банка преди време беше най-големият суверенен купувач на злато, като придобиваше почти цялото добито злато в страната преди да спре покупките в началото на 2020 г. Обещанието ѝ отново да започне да купува ще помогне за поемането на част от предлагането, което не може да бъде изнесено.

„Има много добри бюджетни приходи. Сега те може да бъдат спасени само чрез покупки на злато“, коментира Наталия Орлова, икономист в Алфа-Банк.

Макар че централната банка увеличи значително притежаваното си злато до 2019 г., трансакциите в бъдеще вероятно ще са по-скромни.

Централната банка ограничава цената, на която иска да купува, до 5000 рубли на грам, около 1880 долара за тройунция при настоящия обменен курс, тоест под международните цени. Планираните покупки целят да подкрепят продажбите на производителите на злато заради затрудненията за износа, а местният пазар няма да може да поеме тези обеми, казват двама официални източници, близки до централната банка.

Потенциал за продажби на дребно

Още бизнес може да дойде от местния пазар за търговия на дребно. Правителството отмени ДДС върху подобни покупки, което беше отдавна обсъждан ход, заради последиците от войната в Украйна.

„Наблюдаваме значително увеличаване на търсенето на злато за търговия на дребно“, казва говорител на „Полиметал“. „Банки са готови да плащат за него, като използват международна бенчмаркова цена, а не 5000 рубли“, допълва той.

Макар че цените на златото обичайно не се придържат към фундаментите при търсенето и предлагането по съвсем същия начин като останалите суровини - основни метали, енергия и селскостопански стоки, перспективата за намаляване на руския износ ще понижи световното предлагане.

„Пазарът на злато обичайно е в излишък“, казва Суки Купър, анализатор в Standard Chartered. „Ако търсенето от Русия нараства, добитото от нея злато не бъде въведено отново на международния пазар и излишното предлагане бъде изтрито от ETF-ите, пазарът на злато може да се доближи до баланс за първи път от 2015 г.“, допълва Купър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още