IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златното ембарго за Русия – по-скоро със символичен характер

И в момента страната на практика е откъсната от западния пазар на благородния метал

09:44 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Едноколигорамово кюлче злато, показано на изложение в Канада. <em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Едноколигорамово кюлче злато, показано на изложение в Канада. Снимка: Bloomberg 

Планираната забрана за внос на руско злато няма да има сериозни последици за настоящата пазарна ситуация, твърди германската търговска асоциация Fachvereinigung Edelmetalle. Решението ще има предимно политико-символичен характер, заяви управляващият директор Йорк Тецлаф пред Deutsche Presse-Agentur.

London Bullion Market Association (LBMA) вече беше извадила най-важните руски рафинерии за злато от търговския списък (Good Delivery List) в началото на март, малко след началото на руската агресивна война в Украйна. „Това на практика ги откъсва от западния пазар на злато", казва Тецлаф. LBMA е важен в световен мащаб център за извънборсова търговия, където се определят и цените на златото и среброто на световния пазар.

„Съществуващите военни санкции от страна на САЩ, ЕС и други страни срещу руските банки, които включват и търговията им с благородни метали, правят останалото", обяснява той. „В резултат на това Русия вече е до голяма степен изключена от пазарите на ЕС и САЩ“, допълни Тецлаф. В Швейцария официално е забранено да се търгува и с руски златни кюлчета, произведени след началото на войната.

Русия произвежда десет процента от годишното количество злато в света

На лондонския пазар продължават да се търгуват само руски кюлчета, доставени и търгувани по-рано, каза Тецлаф и допълни: „Русия обаче може да продължи да доставя злато на други пазари, тъй като пазарът на благородни метали е глобален“.

Индия и Китай например са двата най-големи пазара на злато, казва той. Търговската асоциация със седалище в Пфорцхайм представлява по-голямата част от компаниите за благородни метали в Германия - от средни предприятия до международни корпорации.

 

 

По данни на асоциацията Русия произвежда около 10% от годишния добив на злато в света. Въпреки това едно ембарго - за разлика от това на паладий - би засегнало в по-малка степен производствената промишленост, казва Тецлаф, визирайки автомобилната индустрия, която се нуждае от паладий за катализаторите. Освен това по думите му при предлагането на злато имало по-голям излишък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още