IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Г-7 забранява вноса на руско злато?

Русия е вторият по големина производител на злато в света след Китай, през миналата година мините ѝ са произвели 10% от световното производство

08:41 | 27.06.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Според президента на САЩ Джо Байдън страните от Г-7 обявяват забрана за внос на руско злато. Това ще лиши Русия от десетки милиарди долари приходи, които носи тази важна експортна стока, обяви Байдън в Twitter в неделя. Заради руската агресивна война срещу Украйна, заповядана от Владимир Путин, страните от Г-7 вече наложиха строги санкции срещу Москва.

Байдън пише: „Съединените щати наложиха безпрецедентни разходи на Путин, за да го лишат от приходите, от които се нуждае, за да финансира войната си в Украйна“.

В бъдеще се очакват още стъпки за „непрекъснато засилване на натиска върху Путин и Русия", продължава американският държавен глава. „Смятам, че колективните усилия на Г-7 по отношение на санкциите, контрола на износа и други мерки срещу Русия ще имат драматичен ефект върху руската икономика“.

 

 

Русия е вторият по големина производител на злато в света, веднага след Китай. По данни на Световния съвет по златото миналата година мините в страната са произвели около 330 тона. Това отговаря на около 10 % от световното минно производство.

Благородният метал е и важен генератор на чуждестранна валута. По данни на британското правителство приходите на Русия от износа на злато възлизат на еквивалента на 14,7 млрд. евро през 2021 г. 

 Златото е четвъртата по важност експортна стока на Русия, като само енергийните суровини са по-важни за руската експортна икономика. Освен това много олигарси са закупили големи количества злато, за да заобиколят санкциите, наложени от Запада, твърди британското правителство.

Търговията с руско злато е табу и днес

Факт е обаче и че търговията с руско злато днес вече е силно ограничена. Още в началото на март браншовата асоциация London Bullion Market Association (LBMA) извади шестте големи руски рафинерии за злато от списъка на надеждните доставчици. Това означава, че руските златни кюлчета на практика са изключени от междубанковата търговия в Лондон - най-важният център за търговия с благородния метал.

Първият пакет от санкции на индустриализираните държави беше насочен и към Руската централна банка: централната банка притежава над 2300 тона злато. По данни на Световния съвет по златото на благородния метал се падат 22% от валутните резерви. Това поставя руската централна банка на шесто място в света. През последните години централната банка е натрупала огромни запаси от злато, главно чрез закупуване на благороден метал местно производство.

Заради наложените санкции обаче руската централна банка не може да използва благородния метал за подкрепа на обменния курс на рублата - поне не официално. Статистиката на централните банки на Световния съвет по златото не показва увеличение или намаление на златните резерви на руската централна банка, поне от началото на войната.

Засягат ли санкциите и пазара на паладий?

Досега тези мерки не са оказали никакво влияние върху цената на златото: след нападението на Русия над Украйна цената на благородния метал се търгува в тесен диапазон между 1800 и 1850 долара за тройунция (около 31,1 грама). Търговията с руско злато все още процъфтява в търговски центрове като Дубай, Шанхай и Истанбул. На Запад благородният метал обаче е до голяма степен табу.

Миналата седмица материал на Bloomberg, според който Швейцария е внесла три тона благороден метал от Русия за първи път след началото на войната в Украйна предизвика фурор. Предполага се обаче, че става дума за благороден метал, който първоначално е дошъл от Великобритания, съобщи още Bloomberg. Големите швейцарски рафинерии за злато, които преработват до 60 % от световното инвестиционно злато, отрекоха да са внасяли златото.

Високопоставен представител на правителството на САЩ заяви в телефонен разговор с журналисти в неделя, че страните от Г-7 ще обявят официално замразяването на вноса във вторник, последния ден от срещата на върха в замъка Елмау. „Това допълнително ще изолира Русия от световната икономика“, каза той.

Предстои да видим дали Западът ще разшири санкциите, за да обхване и износа на други благородни метали, или Русия ще отговори със спиране на доставките. Страната например е вторият по големина производител на паладий, който се използва при пречистването на отработените газове на бензиновите и дизеловите автомобили.

Русия контролира около 40% от световните доставки. Следователно спирането на доставките от нейна страна би било сериозен проблем за германската автомобилна индустрия, тъй като експертите смятат, че руският паладий няма да може да бъде заменен на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Русия била ВТОРИЯТ производител на паладий? Интересно кой е първият, щом САМО Норникель държй 45% от световния добив? Инвесторът, аматьорството ви често ме шокира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Начи цялата работа е, да не вземат да си платят дълговете в злато и дефолта пак да не се състои. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Да бе, стратегията е ясна, да спасяваме затъващия петродолар с цената на всичко, цената ще платят основно европейците май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Не са просто всичко е стратегия :) Ще има нова стена. А най-доброто място за живеен в света си остава ЕС :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
FMZK
преди 1 година
Именно . Както стана с газа и нефта . Може ли да са толкова тъпоглави американците и частност екипа на Байдън . Защото самия Байдън вече не е човек ,даже .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Сега със "санкциите" срещу златото ще създадат недостиг, цената на златото ще се вдигне, а Русия ще продава на Индия и Китай - с отстъпка, но всъщност пак за повече, отколкото преди "санкциите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още