IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария е внесла руско злато за първи път от началото на войната

Това означава, че позицията на сектора към бизнеса с руски благородни метали може би се смекчава

09:50 | 23.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцария е внесла злато от Русия за първи път след инвазията в Украйна, което показва, че позицията на сектора към бизнеса с руски благородни метали може би се смекчава, пише Bloomberg.

Повече от 3 тона злато са били изпратени в Швейцария от Русия през май, сочат данни на швейцарската федерална митническа администрация. Това е първата пратка между страните от февруари.

Доставките представляват около 2% от вноса на злато в Швейцария, която е основен център за рафиниране, през миналия месец. Това може също да бележи промяна в отношението към руски кюлчета, които станаха табу след инвазията на Русия в Украйна. Повечето рафинерии поеха ангажимент да не приемат ново злато от Русия, след като Лондонската асоциация на участниците на пазара за благородни метали премахна руските компании от своя акредитиран списък.

Въпреки че това се разглежда като де факто забрана за търговия с руско злато на лондонския пазар, един от най-големите в света, правилата не забраняват благородният метал от страната да се обработва от други рафинери. Швейцария е дом на четири големи рафинерии на злато, които заедно обработват две трети от метала в света.

Внос на злато от Русия в Швейцария

злато злато

Почти цялото злато е регистрирано от митниците като внесено с цел рафиниране или друга обработка, което показва, че го е взела една от рафинериите в страната. Четирите най-големи - MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA и Valcambi SA - заявиха, че не са купили метала.

През март най-малко две големи рафинерии отказаха да претопят руско кюлчета, въпреки че пазарните правила им позволяват това. Други, като Argor-Heraeus, посочиха, че ще приемат продукти, рафинирани в Русия преди 2022 г., стига да има документи, доказващи, че златото не е било изнесено от Русия след началото на войната и че приемането им няма да е от полза за Русия или руско физичиско или юридическо лице където и да било по света.

Някои купувачи остават предпазливи по отношение на руските благородни метали, включително кюлчетата, отсечени преди войната, които все още се търгуват на западните пазари.

При паладия това създава постоянна дислокация между спот цените в Лондон и фючърсите в Ню Йорк поради по-големия риск от получаване на блокове от Русия в САЩ. Швейцария внася малки количества паладий от Русия - страната с най-голям добив на метала в света - от април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още