IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Оргахим спадат с 14%, печалбата расте с 25% за тримесечиетo

Дружеството среща затруднения с доставките на основна суровина от Лукойл Нефтохим

10:28 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на Оргахим спадат с 14%, печалбата расте с 25% за тримесечиетo

Приходите от продажби на Оргахим АД зa второто тримесечие на годината намаляват с 14,3% на годишна база до 27,4 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

За цялото първо полугодие на настоящата година се отчита спад на продажбите от 15% на годишна база до 43,4 млн. лв., като делът на износа представлява 66% от общите продажби.

Нетната печалба на компанията за второто тримесечие расте с 25,3% на годишна база до 1,947 млн. лв. За първото полугодие на 2010 печалбата е 2,030 млн. лв. в сравнение със загуба от 469 хил. лв. за същия период на миналата година.

Към настоящия момент Оргахим среща затруднения вследствие на нередовните доставки на ортоксилол - главната суровина за производство на фталов анхидрид от местния доставчик Лукойл Нефтохим.

Сега компанията използва външни източници за доставка, които утежняват себестойността и намаляват конкурентоспособността и печалбата, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

В края на юни започна да тече търговото предложение към акционерите на Оргахим при цена от 87 лв. за акция, като в началото на миналата седмица 8,2% от тях го приеха.

Последната сделка на БФБ с акциите на дружеството е от 30 юли на цена 86,15 лв. за брой, което представлява повишение от 0,4% от началото на годината и ръст от 18,7% за последната година. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 43,3 млн. лв.

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още