IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола изкачи 3-месечен връх заради свитото предлагане

В Лондон цената по фючърсите за сорта "Брент" скочи над 116 долара за барел, докато за американския лек суров петрол в САЩ надхвърли 94 долара за барел

20:34 | 15.08.12 г.
Цената на петрола изкачи 3-месечен връх заради свитото предлагане

Цената по фючърсите за доставка на петрол от сорта „Брент“ в Лондон достигна 3-мсечен връх от над 115 долара за барел, след като по-голямото от очакваното намаляване на запасите от суров петрол в САЩ заедно с очаквания по-нисък добив в Северно море очертаха затягане на предлагането от двете страни на Атлантическия океан, съобщи Ройтерс.

Запасите от суров петрол в САЩ намаляха с 3,7 млн. барела през миналата седмица, като това е трето поредно понижение, стана ясно от публикувани данни на американската Агенция за енергийна информация. Спадът е по-голям от прогнозираните от анализаторите 2 млн. барела.

Запасите от бензин са намлели с 2,4 млн. барела при очакван от експертите спад с 1,5 млн. барела.

Средното търсене за преработени петролни продукт за последните 4 седмици в САЩ е нараснало до 19,3 млн. барела дневно, което е най-високото ниво от началото на септември 2011 г., сочат данните.

Цената на сорта „Брент“ нарасна с 2,04 долара до 116,07 долара за барел след публикуването на числата, като тя е най-високата от 4 май насам.

Договорите за доставка на американски лек суров петрол през септември се сключваха на цена от 94,42 долара за барел, като в определени моменти достигаха и 94,42 долара за барел.

Надеждите за допълнителни стимули от големите централни банки в подкрепа на отслабващия световен икономически ръст и опасенията за затруднения с доставките от Близкия Изток дават допълнителен тласък за увеличение на цените на петролните продукти.

Данните за бензина в САЩ пък предизвикаха положителни коментари от анализаторите. Макар че понижението на запасите от суров петрол е по-голямо от очакваното, „по-важното е, че виждаме сериозен спад в запасите от бензин, което може да ни тласне нагоре през втората половина на лятото“, заяви Карл Лари, президент на Oil Outlooks в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още