IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велизар Киряков: След няколко години цените на енергията от ВЕИ ще се понижат

За да стане това, е необходимо да има и либерализиран пазар на електроенергия, смята председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия

08:20 | 08.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Велизар Киряков: След няколко години цените на енергията от ВЕИ ще се понижат

Напълно е възможно след няколко години електроенергията от вятър и слънце да стане конкурентоспособна на тази от конвенционалните източници, тъй като цените им ще бъдат приблизително еднакви. Това становище изрази председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков пред аудиторията на Клуб Investor.bg.

Той добави, че за да стане това, е необходимо да има и либерализиран пазар на електроенергия, а ролята на държавата при определянето на цените на тока (за бита) да намалее.

Преференциалните цени за изкупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) сега се определят „непрозрачно“ от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), смята Киряков. 


 

Снимки от събитието може да разгледате тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на Дженеръс Ауто и Енемона

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
ДКЕВР определяла "непрозрачно" цените?! А техните инвестиции да не би да са прозрачни?! Колко пъти е надута цената на всеки от компонентите?! Земя по 10'000 евро на декар ( http://***.investor.bg/news/article/117808/416.html ). Я като толкова знаят да си изкарат на светло всички разходи. А също и разходите на производителите на оборудване да изкарат на светло. Да видим тогава какви са тия цени за тия перки и панели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Balgarian35
преди 12 години
Въпосът е кое ще ни излезе по-скъпо-промяната в климата с всичките си последствия или развитието на ВЕИ, с което да се редуцира промяната в климата. В допълнение, ако накарат ТЕЦ-овете да си построят СО2 инсталации, цената на тока от ТЕЦ МИ3 и МИ1 ще стане по-висока от вятърните турбини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Александър_
преди 12 години
Какво точно имат предвид "Либерализация". Какво им пречи и сега да си построят ако искат фотволтаична електроцентрала и да продават електроенергия получена от възобновяеми енергийни източници? Истинатата е, че електроенергията получена по този начин е скъпа и без държавна субсидия, която идва от данъците, които ние плащаме няма как да се продава успешно. Следователно либерализацията би имала точно обратния ефект. Ако държавата се оттегли и остави пазарът сам да се оправя и икономически изгодните проекти да оцеляват и успяват, а другите да фалират цялата индустрия свързана с възобновяемите енергийни източници не виждам как би могла да успее. Поне сега не. Някой ден наистина може и а станат евтини, но това го чуваме от много време. За сега практиката е показала, че ядрената енергия е най-зелената и в също време най-евтината. Но пък не е популярна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Ами тогава да изчакаме тези години и тогава да правим тези инвестиции!!Защо е нужно сега да произвеждате безумно скъп ток и да дерете по 9 кожи от бедния БГ потребител?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още