IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ат. Щерев: Достъпът до здравеопазване е най-големият проблем в сектора

В световен мащаб разходите за здраве ще скочат двойно за десет години, посочи инвестиционният консултант Евгений Кънев

12:04 | 13.02.14 г.
Ат. Щерев: Достъпът до здравеопазване е най-големият проблем в сектора

Проблем номер едно за българската здравна система е липсата на достъп до здравеопазване на една трета от българите. В България се лекуват само хората, които имат пари, има такива, които дори не ходят на лекар, а се самолекуват. Това каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air доц. Атанас Щерев, собственик на Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

Като посочи, че у нас с публични средства се плаща много малък процент от медикаментите, той заяви, че държавата трябва да направи така, че да намали нуждата от употреба на лекарствата, а това става със системна профилактика. Следва държавата да организира профилактиката и на грантов принцип, смята Щерев.

Той посочи, че системата у нас е нереформирана, но никое правителство няма смелост да направи определени промени.

Евгений Кънев, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис", посочи, че здравеопазването има и икономическа страна, защото няма икономика, която да върви напред, без да полага грижи за своя човешки капитал.

Кънев представи данни, според които в световен мащаб разходите в здравеопазването ще скочат от 35 трилиона долара в момента до 71 трилиона долара само в рамките на десет години. От тях обаче само 6-7 милиона долара ще бъдат за инфраструктура, тоест около 60 трилиона ще бъдат за технологии, стандарти и други.

Разбира се, тези трендове не може да не засегнат и България. Затова искаме да насочим вниманието към възможностите за инвестиции в тази област. Не става дума само за сгради, болници и т.н. Големият проблем е липсата на стандартизация и сертификация на заведенията, което пък ограничава възможностите за развитие на медицински туризъм. В момента има огромно търсене от Западна Европа и развитите страни на здравни услуги в по-слабо развитите страни, които предлагат качество на достъпна цена, коментира Кънев. Но не може да се прави медицински туризъм, ако не промотираме страната ни като такава дестинация, допълни той.

По някаква причина парите за здраве от еврофондовете през първия програмен период бяха много малко, почти нямаше еврофинансиране в здравеопазването и се надявам това да се промени през новия програмен период, каза още той. Нужно ни е могъщо финансово рамо най-вече за стандартизацията на болниците и промотирането на България като дестинация за медицински туризъм, допълва експертът.

Доц. Атанас Щерев и Евгений Кънев ще бъдат участници на първия за годината Клуб Investor.bg, който ще се проведе в Гранд хотел София на 17 февруари 2014 година от 18 часа.

Темата е „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“.

Вижте целия разговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още