IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции - водещ двигател за сектора на имотите

Затвореният ресурс в земи и бетон, който не се управлява по най-добрия начин, създава косвено проблеми в икономиката

10:10 | 18.06.14 г.
<p>
	<em>2014 &copy; Creative Visual Solutions Ltd.</em></p>

2014 © Creative Visual Solutions Ltd.

Друг проблем е разминаването в очакванията между собствениците и потенциалните инвеститори, който е особено видим при банките. Финансовите институции през последните години придобиха доста недвижими имоти извън жилищния сегмент заради невъзможност на кредитополучателите да покриват заемите си за бизнеса. Според участниците в дискусията банките се справят добре с управлението на жилищните имоти, но изпитват трудности с реализацията на портфейлите от бизнес имоти.

“В момента има разминаване между цената, която банките предлагат, и това, което инвеститорите търсят. Инвеститорите може би в момента търсят твърде голяма сделка и постигане на ниска цена, докато банките не могат да си позволят такава ниска цена”, посочи Виктор Генев.

Некачественото проектиране и неизпълнението на проектите е другият източник на проблеми и допълнителни разходи, коментира Гален Тодоров от Ахи Кериър Клон България. “Малко са добрите примери, за които може да се каже, че инвеститорът е мислил за експлоатационните разходи и микроклимата в сградите”, допълни той.

Анализ и проектиране – ключови за реализацията на активите

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че още преди да се започне планиране на инвестиция в бизнес имот, е необходимо да се направят задълбочени анализи за нуждата от този имот, за неговите потенциални ползватели и техните нужди. Едва тогава следва да се пристъпи към проектирането и реализацията на проекта.

Виктор Генев подчерта, че цената на пазарните анализи представлява нищожен дял от разходите по реализацията на проекта, а същевременно те могат да дадат много ценна информация за инвеститорите.

Участниците в дискусията се обединиха около извода, че заради недобре или изобщо ненаправен анализ се реализираха много проекти, които на практика не генерират доход. Пътят пред собствениците им е да направят необходимите допълнителни вложения, така че да ги подобрят, или да променят предназначението им, за да привлекат интерес.

Важно е и екипът, който отговаря за реализацията на проекта, за маркетинга и продажбите, да е проактивен и да търси директен контакт с клиентите, както и да води целенасочена политика за задържане на наемателите, смятат експертите.

Снимки от събитието може да разгледате в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още