IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ползите от преференцията

Политиците ще сгрешат, ако тази възможност отпадне при следващия вот

11:44 | 28.05.14 г. 3
За ползите от преференцията

Избирателите харесаха преференцията. И то вероятно повече, отколкото харесват партиите, за които гласуват. Резултатите са ясни – всеки четвърти е поискал да пренареди листите и поне в две партийни централи шампанското в нощта на изборите загорча.

Какви са ползите

Избирателите видяха, че могат да променят ако не като цяло статуквото, то поне подредбата не тези, които ще ги представляват в ЕП.

Това е още един аргумент в полза на гласуването, за тези, които се колебаят, защото не харесват никоя от участващите партии. Напълно е възможно точно заради преференцията някои да са си направили труда да гласуват.

Партиите виждат кристално ясно какво мислят симпатизантите им за кандидатите. Много по-ясно, отколкото биха разчели социлогическите проучвания.

Стана ясно кой е разяснявал добре детайлите по време на кампанията.

Малко повод за размисъл кои са хората на „неизбираеми“ места и защо са там.

Доколко зряло реагират политиците

Десните избиратели като цяло показаха, че не припознават водача на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева като свой представител в ЕП. Въпреки това тя декларира, че резултатът е победа за коалицията. „Радвам се, че успях да дам мандат, а не да взема място“, заяви тя.

Социалистите поздравиха „феномена“ Момчил Неков, който спечели повече преференции от първия в листата Сергей Станишев, но не можаха да се въздържат да обяснят, че червените избиратели са гласували за БСП, а не за „това момче“.

Освен това твърдят, че не му оказват натиск, но Илияна Йотова го посъветва „да помисли за себе си, добре да прецени“. Антон Кутев пък приветства всякаква форма на мажоритарност, но поиска тя да е в разумни граници. Той обвини основния автор на Изборния кодекс Мая Манолова, че сега всеки може да измести първия в листата.

Изобщо, според Йотова, случилото се било „горчив опит за партията при следващо гласуване“.

Защо горчив? Логично е тук човек да попита кандидатите от четвърто-пето място нататък не са ли желани колеги в Европарламента, или са само „пълнеж“, гастербайтерите на кампанията?

Може опитът да е горчив, но управляващите със сигурност ще сгрешат, ако новата възможност, очевидно харесвана от избирателите, отпадне при парламентарните избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 9 години
Абсолютно съм съгласен с коментара! Аз гласувах с преференция и съм много щастлив от този факт. Сега нека треперят! Само че съм убеден, че ще обърнат земята да го махнат или да вдигнат процента! С едничката цел да обезсмислят преференциалния вот... За да могат *** като Пеевски и Бинев да ги пращаме и европейците да им се радват!Стискам палци на адаша - съгласен съм, че е извадил късмет, но цялото ръководство на БСП показва изключително ниска култура с изказванията си, че избирателите се били объркали. Избирателя е СУВЕРЕН! Глас народен - глас Божи! И да са се объркали - да са внимавали кой са слагали в листите! На мен ми изглежда качествен млад човек, но съвсем не за училище, както онази овца Йотова се изказа! И нека непознати лица излизат напред - едни и същи мутри гледаме от 15 години насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
mick
преди 9 години
Сега, прагът за преференциален вот е много нисък. Това значи, че ако някой е съгласен с подредбата в листата, трябва задължително да отбележи 1ви номер. Даже и в този случай нещата могат да се разместят с много малко гласове. За следващите кандидати. Всъщност може ли да се изберат няколко преференции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
todortk
преди 9 години
Не само това. Ако някой е избран с преференциален вот да се въведе правило да няма право да се отказва от поста си. Тоест ако една партия сложи свестни хора на неизбираеми позиции, но те изместят водачите да нямат право да се отказват. Или ако някой се откаже партията да губи гласовете които са дадени за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още