IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успя ли Ципрас да омае Европа?

Гръцкото правителство постигна споразумение, напомнящо много отхвърлените искания от началото на юли, но пък за сметка на това ще получи в пъти повече пари

16:48 | 13.07.15 г. 23
Успя ли Ципрас да омае Европа?

След безпрецедентна среща в Брюксел, продължила рекордните 17 часа, Гърция и лидерите на еврозоната постигнаха споразумение. На пръв поглед исканията могат да бъдат описани като прекалено тежки за Атина, но дали наистина е така?

Буквално за три дни гръцкият премиер Алексис Ципрас трябва да убеди първо своето правителство за исканите законодателни промени. Те предвиждат увеличаване на ДДС за редица дейности, предложено от Атина, както и разширяване на данъчната основа, която ще засегне основно корабните производители – мярка отново предложена от Атина и подкрепяна от радикалната левица.

Пенсионната реформа, която трябва да бъде прокарана в правителството и парламента, предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 година. Тази мярка също беше предложена от правителството на Ципрас и макар и неохотно беше одобрена от неговите съюзници и опозицията в гръцкия парламент.

Болезнено ще се окаже спирането на специалните помощи, които се отпускат на най-бедните пенсионери. Това обаче ще започне от 2019 година, а и нищо не спира правителството при наличие на допълнителни приходи да предвиди нова подкрепа за пенсионерите.

Парламентът трябва да имплементира няколко европейски директиви, за което Гърция така или иначе има задължение като член на Европейския съюз.

Друго важна промяна ще бъде реформа в съдебната система, която предвижда изменения в Гражданско-процесуалния кодекс, което е трудно да се прецени дали ще стане само за три дни. Законови промени ще трябва да гарантират и независимостта на статистичeската служба.

Дотук нещата не изглеждат толкова сложни за преглъщане, въпреки че реакциите в СИРИЗА трудно могат да бъдат предвидени. Битката в парламента като че ли изглежда по-лесна – опозицията вече охотно подкрепи правителството на Ципрас.

Най-спорният момент всъщност е създаването на специалния фонд за приватизация на активи, който трябва да набере 50 млрд. евро. Ципрас обаче успя да се пребори той да не бъде базиран в Люксембург и управляван от германската банка за развитие KfW, а да бъде базиран в Гърция и управляван от гръцките власти.

В допълнение гръцкият премиер успя да осигури подкрепа за банките в страната на стойност най-малко 25 млрд. евро. А от думите на Ангела Меркел след края на срещата може да се заключи, че в един момент Атина може да разчита и на възможност, ако не да получи опрощение на дългове, поне да ги преструктурира. 

И така, като се тегли чертата, Гърция ще получи 86 млрд. евро спасителна програма, обещавайки почти същите неща, за които Европа настояваше в началото на юли. Тогава обаче кредиторите предлагаха изплащането на последния транш от втората спасителна програма на стойност 7,2 млрд. евро. Сега Атина ще получи в пъти повече.

За целта все пак Алексис Ципрас ще трябва да омае правителството и парламента. В последните 24 часа той показа, че успява да се справи с тежки предизвикателства.

Развитието на ситуацията в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 32 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Няма нищо лошо...просто хората които пишат тук , искат да вярват че са от "голямото добрутро" , сиреч държат дедо Господ за шлифера , от такива не чакай разбиране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 33 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
21 ing5rov,Толкова ли си личи? :)) ...че съм наивна :(Аз пък си мислех, че съм реалистична. Виждам истината.Но по-често съм добронамерена и винаги давам шанс на другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 32 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Добре дошла в реалността !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 39 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
Ако дресираното животно скочи добре след плясъка на камшика му подхвърлят захарче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 41 rate down comment 3
supertrader
преди 8 години
Няма как да се оправят нещата с Гърция чрез ново споразумение за заем, който няма разбира се да се връща но му казват заем.В банките им има 200 милиарда на спестовни гърци, тези пари ги няма и банките са ги усвоили чрез покупка от първа ръка на "ценни" книжа на правителството - държавата. Т.е. липсата им си остава липса и с 20 милиарда не може да се покрие.Просто опити за отлагане на неизбежното или да може Гърция да фалира заедно с Германия този път поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 38 rate down comment 5
lilivan
преди 8 години
Сайта е хубав, чета статиите.Но коментиращите са отврат. (в мнозинството си)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 35 rate down comment 4
lilivan
преди 8 години
ии...гледайте да не изпаднете в несвяст от изненада и завист за споразумението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 31 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
The government will need "borrowed votes from the opposition'" to pass the new austerity measures demanded by creditors, Panos Skourletis, a former spokesman for the ruling Syriza party, told state television."I cannot see how we can avoid elections in 2015 ... It's unnatural: We believe in something different than what we've been forced to sign with a gun pointed to our head," he says.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 36 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
3STRAHO до: lilivan- Стига с тия "***"!Не знам ти какъв "-оид" си?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 43 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Колеги........Не се заблуждавайте......Нищо не е приключило......Циркът ще е в гръцкия парламент......Там управляващите ще станат опзиция,а опозицията ще трябва да подкрепя правителството....:))))))))От Сириза вече заявиха,че Ципрас ще трябва да си напазарува депутати от опозицията,ако иска да тези мерки да бъдат одобрени от парламента......:))))Цирка тепърва предстои !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още