IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпитание на дисциплината - как да управляваме позициите си на валутния пазар

Никога не допускайте печеливша позиция да се обърне в губеща, защото после догонването на пазара се превръща в предизвикателство

10:56 | 10.08.12 г. 5
Изпитание на дисциплината - как да управляваме позициите си на валутния пазар

Щом успеете да достигнете първата си цел, ще преместите стопа си на нивото, на което излизате на нула, и всъщност ще спазите първото правило: „Никога не позволявай печеливша позиция да се превърне в губеща!“.

Не мислете обаче, че тези 15 пипса са писано правило. Колко печалби ще прибирате и с колко ще измествате стопа си е изцяло зависимо от собствения ви стил на търгуване и от времевия период, в който изберете да търгувате. Ако обичате да търгувате дългосрочно, може да предпочетете първата ви целева печалба да бъде около 50 или 100 пипса, а при краткосрочните планове може да заложите на 15 пипса.

Управлението на позициите винаги е било по-скоро изкуство отколкото наука. Но е важно да се знае, че сделките винаги излагат парите ви на риск, затова трябва да мислите първо как да предпазите печалбите си, а преди да спуснете стремително към „големите приходи“.

Идеята зад успешното представяне е просто да натрупвате повече печеливши сделки от излизания на нула.

„Никога не рискувайте повече от 2% в една сделка“. Това е най-популярното, но и най-нарушаваното правило в търговията, което обяснява защо повечето участници на FX пазара губят пари.

Книгите за валутния пазар преливат от разкази за търговци, които са загубили печалбите си от една, две или дори пет години в една единствена сделка, която се е провалила с гръм и трясък.

Това е причината защо стоповете трябва да се поставят така, че да не загубите повече от 2% от парите си. Няма значение колко сте уверени в успеха на дадена сделката, пазарът и Джон Мейнард Кейнс са казали: „Човек може да бъде неразумен далеч по-дълго време, отколкото може да остане платежоспособен.“

Ако се стремите към звездите...

Започвайки кариерата си, повечето търговци бленуват за онази голяма сделка, която ще им донесе милиони и ще им осигури пенсиониране и безгрижен живот до края на дните им. Тази фантазия завладява хората на FX пазара благодарение на разпространените легенди от миналото.

Например кой може да забрави Джордж Сорос - „човекът, който разори английската Централната банка “. Залагайки „на късо“ срещу паунда, той спечели „скромната сума“ от 1 млрд. долара за един ден. Но жестоката истина на пазара е, че вместо да „уцелят джакпота“ повечето търговци стават жертви на една катастрофална сделка, която слага край на търговската им кариера.

В таблицата по-долу може да видите колко трудно се преодоляват големите загуби, за да разберете защо е толкова важно да се търгува разумно:

Изгубен собствен капитал (%) Нужната възвращаемост, за да се възстанови първоначалния капитал (%)
25% 33%
50% 100%
75% 400%
90% 1000%

 


 

 

 





Само си представете, че сте започнали да търгувате с 1000 долара и сте загубили 50% от парите си (500 долара). Сега ще ви е нужна 100-процентова печалба, или приход от 500 долара, за да излезете на нула.

А при 75% загуба на капитал, ще трябва ви е нужна възвращаемост от 400% (почти невъзможно постижение) само за да ви върне на първоначалното ниво. Всеки търговец, изпаднал в подобно затруднение, вероятно е достигнал до точка на нулева възвращаемост и е на път да унищожи сметката си.

Защо трябва да се спазва правилото на двата процента?

Най-добрият начин да избегнете такава съдба е да не допускате толкова значима загуба, а това може да стане ако се спазва правилото за 2%. Придържайки се към него ще са ви нужни десет поредни загуби от 2% , за да елиминирате само 20% от сметката си.

Пък дори и 20 поредни загуби, които изискват изключително слабо представяне, за да направите подобна поредица, ще ви оставят 60% непокътнат капитал. Ситуацията няма да е особено приятна при всички положения, но поне ще ви е нужна възвращаемост от 80%, за да покриете загубите си. Дори да ви изглежда много, си напомняйте, че това не са далеч по-недостижимите 400%.

Вече разбрахте защо в изкуството на търговията не е важно да печелиш, а да не губиш. Единственият начин да се справите с безпощадната пазарна среда е да контролирате загубите си, точно както фирмите ограничават разходите си.

По този начин ще сте винаги готови да посрещнете доходоносните възможности и съответно да се възползвате от тях. Така че запомнете: „Никога не рискувайте повече от 2% в една сделка“ и най-малкото, което ще направите е да предпазите печалбите си.
 

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Добре е да споделят и това, срещу кого всъщност търгува въпросният играч. Изглежда отдавна това не са други играчи, а компютри с добре замислен софтуер, който не разчита само да движението на пазара, а с много повече източници на информация. Така играта за дребните риби е в огромната си част предрешена. Като се замисли човек, целият т.нар. технически анализ разчита на миналото за да предскаже бъдещето. Освен това масата се движи по общоизвестни правила. За да се извлече полаза от този пазар трябва да се играе с предварителна информация. И някои го правят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Има резон, ама е и доста гадно, когато преместиш стопа на малка печалба, пазарът ти го удари и после продължи триумфално в предвидената от теб посока....Може би не е зле позицията са се остави да се развива. А не да се преуправлява позицията:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Bobacho
преди 11 години
Още едно ръководство за фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Вътрещаря
преди 11 години
Да Бенча се отказаха от фондовия си бизнес.Ахахахах нали бяха добри по време на ръста...и сега пак се напъват.А заплатите на служителите им са по 450 лв. да това са сериозни бизнесмени...ахахах Пълна мошенгия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ВУЙЧО
преди 11 години
Ала бала !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още