fallback

Хасан Адемов: ГЕРБ са заложили бомба на пазара на труда

Още в края на август се очаква нова вълна от безработни - поне 50 хиляди души, заради освобождаването на заети по оперативните програми

14:14 | 14.06.13 г. 7

Предишното правителство, преди служебното, е заложило бомба на пазара на труда. За да не избухне тя, трябва да предприемем сериозни мерки. Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по време на парламентарния контрол в отговор на питане за политиката на правителството за преодоляване на безработицата в страната, цитиран от БТА.

Министърът посочи, че още в края на август се очаква нова вълна от безработни - около 50-60 хиляди души, в резултат на освобождаването на заети по оперативните програми.

В същото време финансовите средства, с които разполага министерството в рамките на Националния план за заетост, са минимални и едва ли биха могли да покрият потребностите на пазара на труда, коментира той. По думите му няма да бъдат достатъчни мерките, гарантиращи субсидирана заетост, а финансовият ресурс по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" вече бил изчерпан. Остават допълнително 425 млн. лв., които трябва да бъдат усвоени до края на годината, но те са по други приоритетни оси, очерта финансовите възможности Адемов.

По отношение на трудовия пазар правителството ще насочи усилията си приоритетно към преодоляване на негативната тенденция за ръст на безработицата, допълни той.

Националната статистика отчита 13,8 процента безработица, а Агенцията по заетостта - около 11 на сто. В края на първото тримесечие в бюрата по труда в страната са регистрирани 388 523 безработни, припомни статистиката министър Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
fallback