IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Част от новия дълг ще се пази като буфер за харчовете в началото на следващата година

12:11 | 20.07.13 г. 30
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Други 40 млн. лева ще отидат в социалното министерство и са предназначени обезщетенията за хората с увреждания. По думите на Чобанов бюджетът не е разчетен правилно и в момента наличните средства ще стигнат до края на септември.

Също до края на септември ще стигнат и парите за заплати в Селскостопанската академия, посочи финансовият министър. Той обаче изрази надежда, че академията ще успее да преструктурира бюджета си и да намери средствата, както и предишни години.

Около 5 – 6 млн. лева са предназначени за здравното министерство, тъй като бюджетът за капиталови разходи на ведомството е изчерпан, каза още финансовият министър. Други 11 млн. лева ще отидат за тютюнопроизводителите, тъй като през март беше поискано от Еврокомисията да одобри средствата за стопаните за тази година да бъдат увеличени.

Актуализацията на бюджета обаче не е свързана само с разходи. Чобанов съобщи, че очаква около 86 млн. лева приходи от търговията с емисии. Те обаче ще отидат за компенсиране намалението на “зелената” добавка в цената на тока, допълни той.

Приходната администрация – работата й се затяга

В Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде създадена още една дирекция, която ще се занимава с вътрешнообщностните доставки, съобщи Петър Чобанов. Той обясни, че подобно звено има в Румъния и то има контролни функции, свързани с ДДС, включително и фиктивните доставки с цел точене на ДДС.

Повече информация за дирекцията ще бъде представена във вторник от заместника на Чобанов Людмила Петкова.

Работна група освен това се занимава с мерки, които да наложат нова философия на работа в данъчната администрация, за да не бъде тя обвинявана, че е в тежест на бизнеса, допълни финансовият министър. Предвижда се да се намали административната тежест като се опростят процедурите.

Изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов има кредит на доверие, заяви Петър Чобанов, като бе категоричен, че към момента няма да се търси промяна на върха на приходната администрация. Финансовият министър допълни, че Бойко Атанасов има много добри идеи за подобряване на събираемостта и те не минават през натиск върху бизнеса, което е изключително важно.

Що се отнася до данъците, финансовият министър потвърди, че плоският данък няма да бъде променян и няма да има нови данъци или пък ръст на налозите, не предвижда и намаляване на ДДС за лекарствата. Единственото, върху което се работи в момента, е данъкът за офшорките.

Чобанов съобщи също така, че НАП има информация са сметките на българи в офшорни зони, но тя е данъчна тайна и предстои да се вземе решение как да бъде обявена.

За данъка върху лихвите финансовият министър коментира, че още няма окончателно решение дали да бъде премахнат. Предстои да се видят приходите от него, след което ще се преценява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 10 rate down comment 2
Sakamano
преди 10 години
Проблемът е, че всички тези стимули за увеличаване на потреблението са като да наливаш вода в пробит варел - отначало някои може да успеят да си натопят човките, но скоро всичко изтича навън. Теорията на Кейнс е работила в други времена и при други условия. Сега българската икономика е силно отворена и колкото пари да наливаш в нея - всичко ще изтече навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
В понеделник ГЕРБ трябва да са в парламента!Да искат вот на недоверие на кабинета!Иначе тия истории, тефтерчета и тем подобни, съвсем оставиха правителството без надзор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 2
Klakson
преди 10 години
Точно така - за проектите за регионално развитие и инфраструктура ЕС дава пари безвъзмездно. Явно заемът е за нещо друго, но не е ясно за какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 10 години
Веско, ама то първо се прави проекта с бизнесплан и се оценява колко е реалистичен и нужен разбира се. А те защо ще теглят заем без да е ясно за какво? Кои са проектите? Летище казваш. Кои капацитети на летищата в БГ са изчерпани, та да се строи ново? Инфраструктура казваш. Ами нали европа дава пари и то подарък. Защо да се взима заем щом ти дават пари подарък? Много ти издишат тезите. Свали малко червените очила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 19
Vesko94
преди 10 години
Въобще страната трябва да използва това, че има възможности за маневри, които идват от ниското ниво на държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 20
Vesko94
преди 10 години
То проекти има много. Трябва някой да ги разработи и построи. Инфраструктурата, например, може да се финансира със заеми. Пътища, жп линии, пристанища, летища. Едно ново голямо международно летище би било много важно за страната. Само така могат да се привличат инвеститори от всички точки на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 19 rate down comment 2
Klakson
преди 10 години
По принцип заем се тегли за да се финансира добър бизнес проект, който после ще носи дивиденти. В момента такъв проект липсва, а сегашното правителство се вижда че няма намерение да инвестира в някакво развитие. А аргументът че България може да поеме нов дълг е просто смешен. Заем от 1 млрд ще се отрази облекчаващо в краткосрочен план, но ще е пагубен в дългосрочен. Това ще е добре за Ореховски, защото после ще може да извади разни цифри, с които да се хвали че подобрил икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
По принцип може и да си прав за съживяване на икономиката със заем.Тънкият момент обаче е заемът да не се тегли и усвоява от алчни крадливи български социалисти а от хора загрижени за България и благосъстоянието на българина.Българските социалисти са нагли, алчни, крадливи ***, които умишлено държат българският народ в бедност и мизерия. Това е фундамента на цялата им вътрешно-политическа линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 25 rate down comment 2
deant
преди 10 години
на тебе ти казах, като искаш да живееш като европеец какво да направиш. Вземи си само синдикално заем и се кефи на парите и ги харчи като европеец. Аз не одобрявам такава политика и ако европейците живеят така, аз не искам, ако ще цената за това е да не мога да си позволя всякакви джунджурийки - добре! Финансовите проблеми НЕ се лекуват със заем!! Питай майка си и баща си, те могат да те светнат. Или може би точно те са те възпитали за това желание за заем не знам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 29
Vesko94
преди 10 години
И как да няма нужда от заеми. Нали не си мислиш, че само с парите от Европа ще можем да живеем европейски. Как в България всичко е на обратно....нали ходим към Европа, какви са дълговете на Европа? То бива консерватизъм, ама това на българина е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още