IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Част от новия дълг ще се пази като буфер за харчовете в началото на следващата година

12:11 | 20.07.13 г. 30
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Актуализацията на бюджета ще бъде приета в понеделник на извънредно заседание на кабинета. Това съобщи в предаването “Седмицата” на Дарик радио министърът на финансите Петър Чобанов.

След това законопроектът ще бъде внесен веднага в парламента, за да се разгледа от комисиите и да бъде приет възможно най-бързо, допълни той.

Чобанов обеща разходите, които ще финансира правителството с новия дълг, да не са непрозрачни. Той поясни, че решенията няма да се взимат еднолично от него, а от Министерски съвет.

Финансовият министър допълни, че средствата ще се насочат там, където няма добро бюджетиране, и няма да се ползват за финансиране на коледни добавки за пенсионерите и социални програми. За тях той препоръчва да се търси финансиране чрез оптимизация на разходите на министерствата.

“Да се опитваме един нормален начин за финансиране да го натоварваме с толкова негативизъм не е най-доброто нещо”, коментира Петър Чобанов и допълни, че “нивото на дълг в България е достатъчно ниско, за да си позволим един допълнителен заем”. “Той така или иначе е бил предвиден в плановете на правителството, тъй като общият лимит няма да бъде надхвърлен. Не увеличаваме потенциалната задлъжнялост на икономиката за тази година. Не вземаме повече над предвиденото”, каза още той и заяви, че това няма как да се отрази на кредитния рейтинг на страната.

Петър Чобанов допълни, че за момента България няма нужда да търси официално финансиране от Международния валутен фонд. Не е на дневен ред и заемът за БДЖ от Световната банка, тъй като се търсят други възможности за финансиране на дълговете на железницата.

Новият дълг – как ще се харчи

Петър Чобанов поясни, че парите няма да бъдат изхарчени веднага. Една част от тях имат ролята на буфер и са предназначени да се избегне “пожар” в началото на следващата година, когато заради лихвените плащания разходите са по-високи.

Що се отнася до начина, по който са обявени бъдещите разходи – в перото “Резерв за непредвидени и неотложни нужди”, финансовият министър обясни, че е предпочел “да не отваряме темата министерство по министерство и да преразглеждаме разходните им тавани”.

Около 30 млн. лева ще бъдат отпуснати на военното министерство за Военномедицинска академия (ВМА), съобщи Петър Чобанов, като допълни, че това са средства за покриване на разходи заради недобро бюджетиране. Той призна, че има недофинансирани дейности на ВМА, тъй като болницата не лекува само военни, а здравното министерство е прехвърлило цялата отговорност върху военното. Затова следващата година бюджетът на болницата ще бъде увеличен, а след изготвянето на разчетите ще се знае точно с колко, обясни министър Чобанов.

Тази година военното министерство ще получи още 25 – 30 млн. лева за освобождаването на честотите за цифровизацията, тъй като разходът не е бил планиран в бюджета, въпреки че срещу България се води и наказателна процедура, поясни той. Необходимата процедура за цялостно приключване на процедурата е над 100 млн. лева.

Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 10 rate down comment 2
Sakamano
преди 10 години
Проблемът е, че всички тези стимули за увеличаване на потреблението са като да наливаш вода в пробит варел - отначало някои може да успеят да си натопят човките, но скоро всичко изтича навън. Теорията на Кейнс е работила в други времена и при други условия. Сега българската икономика е силно отворена и колкото пари да наливаш в нея - всичко ще изтече навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
В понеделник ГЕРБ трябва да са в парламента!Да искат вот на недоверие на кабинета!Иначе тия истории, тефтерчета и тем подобни, съвсем оставиха правителството без надзор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 2
Klakson
преди 10 години
Точно така - за проектите за регионално развитие и инфраструктура ЕС дава пари безвъзмездно. Явно заемът е за нещо друго, но не е ясно за какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 10 години
Веско, ама то първо се прави проекта с бизнесплан и се оценява колко е реалистичен и нужен разбира се. А те защо ще теглят заем без да е ясно за какво? Кои са проектите? Летище казваш. Кои капацитети на летищата в БГ са изчерпани, та да се строи ново? Инфраструктура казваш. Ами нали европа дава пари и то подарък. Защо да се взима заем щом ти дават пари подарък? Много ти издишат тезите. Свали малко червените очила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 19
Vesko94
преди 10 години
Въобще страната трябва да използва това, че има възможности за маневри, които идват от ниското ниво на държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 20
Vesko94
преди 10 години
То проекти има много. Трябва някой да ги разработи и построи. Инфраструктурата, например, може да се финансира със заеми. Пътища, жп линии, пристанища, летища. Едно ново голямо международно летище би било много важно за страната. Само така могат да се привличат инвеститори от всички точки на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 19 rate down comment 2
Klakson
преди 10 години
По принцип заем се тегли за да се финансира добър бизнес проект, който после ще носи дивиденти. В момента такъв проект липсва, а сегашното правителство се вижда че няма намерение да инвестира в някакво развитие. А аргументът че България може да поеме нов дълг е просто смешен. Заем от 1 млрд ще се отрази облекчаващо в краткосрочен план, но ще е пагубен в дългосрочен. Това ще е добре за Ореховски, защото после ще може да извади разни цифри, с които да се хвали че подобрил икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
По принцип може и да си прав за съживяване на икономиката със заем.Тънкият момент обаче е заемът да не се тегли и усвоява от алчни крадливи български социалисти а от хора загрижени за България и благосъстоянието на българина.Българските социалисти са нагли, алчни, крадливи ***, които умишлено държат българският народ в бедност и мизерия. Това е фундамента на цялата им вътрешно-политическа линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 25 rate down comment 2
deant
преди 10 години
на тебе ти казах, като искаш да живееш като европеец какво да направиш. Вземи си само синдикално заем и се кефи на парите и ги харчи като европеец. Аз не одобрявам такава политика и ако европейците живеят така, аз не искам, ако ще цената за това е да не мога да си позволя всякакви джунджурийки - добре! Финансовите проблеми НЕ се лекуват със заем!! Питай майка си и баща си, те могат да те светнат. Или може би точно те са те възпитали за това желание за заем не знам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 29
Vesko94
преди 10 години
И как да няма нужда от заеми. Нали не си мислиш, че само с парите от Европа ще можем да живеем европейски. Как в България всичко е на обратно....нали ходим към Европа, какви са дълговете на Европа? То бива консерватизъм, ама това на българина е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още