IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Част от новия дълг ще се пази като буфер за харчовете в началото на следващата година

12:11 | 20.07.13 г. 30
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Актуализацията на бюджета ще бъде приета в понеделник на извънредно заседание на кабинета. Това съобщи в предаването “Седмицата” на Дарик радио министърът на финансите Петър Чобанов.

След това законопроектът ще бъде внесен веднага в парламента, за да се разгледа от комисиите и да бъде приет възможно най-бързо, допълни той.

Чобанов обеща разходите, които ще финансира правителството с новия дълг, да не са непрозрачни. Той поясни, че решенията няма да се взимат еднолично от него, а от Министерски съвет.

Финансовият министър допълни, че средствата ще се насочат там, където няма добро бюджетиране, и няма да се ползват за финансиране на коледни добавки за пенсионерите и социални програми. За тях той препоръчва да се търси финансиране чрез оптимизация на разходите на министерствата.

“Да се опитваме един нормален начин за финансиране да го натоварваме с толкова негативизъм не е най-доброто нещо”, коментира Петър Чобанов и допълни, че “нивото на дълг в България е достатъчно ниско, за да си позволим един допълнителен заем”. “Той така или иначе е бил предвиден в плановете на правителството, тъй като общият лимит няма да бъде надхвърлен. Не увеличаваме потенциалната задлъжнялост на икономиката за тази година. Не вземаме повече над предвиденото”, каза още той и заяви, че това няма как да се отрази на кредитния рейтинг на страната.

Петър Чобанов допълни, че за момента България няма нужда да търси официално финансиране от Международния валутен фонд. Не е на дневен ред и заемът за БДЖ от Световната банка, тъй като се търсят други възможности за финансиране на дълговете на железницата.

Новият дълг – как ще се харчи

Петър Чобанов поясни, че парите няма да бъдат изхарчени веднага. Една част от тях имат ролята на буфер и са предназначени да се избегне “пожар” в началото на следващата година, когато заради лихвените плащания разходите са по-високи.

Що се отнася до начина, по който са обявени бъдещите разходи – в перото “Резерв за непредвидени и неотложни нужди”, финансовият министър обясни, че е предпочел “да не отваряме темата министерство по министерство и да преразглеждаме разходните им тавани”.

Около 30 млн. лева ще бъдат отпуснати на военното министерство за Военномедицинска академия (ВМА), съобщи Петър Чобанов, като допълни, че това са средства за покриване на разходи заради недобро бюджетиране. Той призна, че има недофинансирани дейности на ВМА, тъй като болницата не лекува само военни, а здравното министерство е прехвърлило цялата отговорност върху военното. Затова следващата година бюджетът на болницата ще бъде увеличен, а след изготвянето на разчетите ще се знае точно с колко, обясни министър Чобанов.

Тази година военното министерство ще получи още 25 – 30 млн. лева за освобождаването на честотите за цифровизацията, тъй като разходът не е бил планиран в бюджета, въпреки че срещу България се води и наказателна процедура, поясни той. Необходимата процедура за цялостно приключване на процедурата е над 100 млн. лева.

Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 12 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 10 години
" Ама това червените тикви не искат да го разберат, абсолютно също както при ГЕРБ". Е то няма как да е иначе, защото хората са едни и същи. Смятай до къде го докараха, щом Кунева започна да им подсказва, че само от парламента могат да бъдат чути. Да внасят предложения. Да кажат от трибуната по националната телевизия, че всяка вечер "десетки хиляди" протестират. Може и стоици хиляди да ги направят ако искат. МВР как ги брои само до 1500? Ама ги няма. Бой щяло да стане. Ми нали е каратист да ги разхвърля. Тия си развяват байрака сега, после ще слушаме само - ми ние казахме ама ... Пълна постановка с гербери за фон. Лошото е, че едни минимум 800 000 гласа виждам, които не може да им се вземат. Остават си фактор и то лошото е, че се слагат "десени". А умните десни реформатори и дума не обелват за задължително гласуване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 28 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Първо реформи. Тогава няма да има нужда от заеми. Ама това червените тикви не искат да го разберат, абсолютно също както при ГЕРБ. Защото, ще им спре кранчето. Тея заеми са като за тебе - дето не му пука за децата, които няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 32
Vesko94
преди 10 години
В сегашната ситуация забравете без заеми да тръгне икономиката. Нужда от повече пари има навсякъде, във всички области, разбира се след реформи в тях първо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 33
Vesko94
преди 10 години
Защо ревете срещу малко по-висок дълг, аз не разбирам? Какъв е проблемът? Дайте по-аргументирано. Това, че не искаме да задължаваме следващите поколения по-добре не го споменавайте, че адски е тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 10 години
Печатане и харчене не довеждат до създаване на производства и блага, това води само до едно инфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
Явно икономическата мисъл е далеко при теб и причино-следствените икономически връзки и те. Още утре могат се налят няколко милиона и при тази ниска ликвидност софикса ще е доста нагоре.Капиталовите индекси верно, че изпреварват икономика - но не са фактор за икономическо благоденствие! Единственото до което ще доведа харча е инфлация и тогава хората с фиксирани доходи най-ще го усетят. И да не забравя, харча спокойно може и Софикса да вдигне като не се знае по какви канали ще минат парите и по какви цели но определена част може се озове на борсата ни - но това няма да е равно на увеличение на икономиката. Корелацията борса и реална икономика в последните 5 години тотално се развали - ей на виж харочвете и печатница САЩ нови и нови върхове ЕС и тя бележи ръстове а икономиките са на прага на рецесията, Япония печатат луди както и САЩ и ЕС, всичко това довежда до ценови ръст на реалните активи и финансовите(само дето тях ги балонизира) - това не ни трябва, а ръст на благата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 10 години
Да те запитам нещо, ако може? Ти прецени дали ще отговориш. Ако фирмите листвани на една борса реботят на 85% за износ, а останалите 15% остават за вътрешния пазар и ако също така вържавата където са листвани изпадне в криза, което би довело до безработица или намаляване на цената на труда, как мислиш, дали борсвите индекси ще тръгнат на горе, въпреки, че държавата и доходите вървят на долу? Изключи риска от фалит на държавата, за да се избегнат излишни спорове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
deant
преди 10 години
За борсата ми говориш... питай Баба си какво е усетила, питай средностатистическите работници какво са усетили... Алъш вериша на борсата няма нищо общо с реалната икономика при нас. В останалата част от света може и да не така. Даже ми е странно как може хора с такова мислене изобщо да участват на борсата. Сигурно само на нашата борса е възможно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 27
LuckyYou
преди 10 години
ОК, Деант, ще хванем едно басче - при няколко условия, ако си съгласен. Ти казваш дали ще се усетят тези пари - Много лесно ще го разберем - По движението на Борсата - ето софикс е на 444 пункта. Ако пролетта се е качил, значи действат, ако не е, значи не действат :) Разбира се условието, което искам е все пак това правителство да е на власт. Защото всяка оставка би довела до дестабилизация, от там Софикс не би се представил като хората. Ако си съгласен, давай. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
Извинявай за директния въпрос ама....Пич, ти наистина ли ги мислиш тия неща и ако е така, смяташ ли че, си нормален?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още