IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Част от новия дълг ще се пази като буфер за харчовете в началото на следващата година

12:11 | 20.07.13 г. 30
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът гласува актуализацията на бюджета в понеделник

Други 40 млн. лева ще отидат в социалното министерство и са предназначени обезщетенията за хората с увреждания. По думите на Чобанов бюджетът не е разчетен правилно и в момента наличните средства ще стигнат до края на септември.

Също до края на септември ще стигнат и парите за заплати в Селскостопанската академия, посочи финансовият министър. Той обаче изрази надежда, че академията ще успее да преструктурира бюджета си и да намери средствата, както и предишни години.

Около 5 – 6 млн. лева са предназначени за здравното министерство, тъй като бюджетът за капиталови разходи на ведомството е изчерпан, каза още финансовият министър. Други 11 млн. лева ще отидат за тютюнопроизводителите, тъй като през март беше поискано от Еврокомисията да одобри средствата за стопаните за тази година да бъдат увеличени.

Актуализацията на бюджета обаче не е свързана само с разходи. Чобанов съобщи, че очаква около 86 млн. лева приходи от търговията с емисии. Те обаче ще отидат за компенсиране намалението на “зелената” добавка в цената на тока, допълни той.

Приходната администрация – работата й се затяга

В Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде създадена още една дирекция, която ще се занимава с вътрешнообщностните доставки, съобщи Петър Чобанов. Той обясни, че подобно звено има в Румъния и то има контролни функции, свързани с ДДС, включително и фиктивните доставки с цел точене на ДДС.

Повече информация за дирекцията ще бъде представена във вторник от заместника на Чобанов Людмила Петкова.

Работна група освен това се занимава с мерки, които да наложат нова философия на работа в данъчната администрация, за да не бъде тя обвинявана, че е в тежест на бизнеса, допълни финансовият министър. Предвижда се да се намали административната тежест като се опростят процедурите.

Изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов има кредит на доверие, заяви Петър Чобанов, като бе категоричен, че към момента няма да се търси промяна на върха на приходната администрация. Финансовият министър допълни, че Бойко Атанасов има много добри идеи за подобряване на събираемостта и те не минават през натиск върху бизнеса, което е изключително важно.

Що се отнася до данъците, финансовият министър потвърди, че плоският данък няма да бъде променян и няма да има нови данъци или пък ръст на налозите, не предвижда и намаляване на ДДС за лекарствата. Единственото, върху което се работи в момента, е данъкът за офшорките.

Чобанов съобщи също така, че НАП има информация са сметките на българи в офшорни зони, но тя е данъчна тайна и предстои да се вземе решение как да бъде обявена.

За данъка върху лихвите финансовият министър коментира, че още няма окончателно решение дали да бъде премахнат. Предстои да се видят приходите от него, след което ще се преценява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 32 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 10 години
Тази Кейнсианска политика е доказан провал, но е любима на всички политици защото им оправдава харочете и от там кражбите, ако имаше и най-малкия резон и довеждаше до устойчивост - до сега Япония нямаше 23 години все още да е на нива по-ниски от 90-та. А САЩ от отдавна да правят лудите растежи - а не да надуват балони и да влизат отново в рецесия. С харочове не стават нещатата - само с производителност и конкурентноспобсност но нашия Орех го е кеф да действа Цоцалистически, не че има и друга алтернатива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ок чакам до пролетта да видя раздвижена икономика от новия заем. Ако не видя, лично ще ходя да протестирам и да кажа на Орешарски сам да си плаща вноските и лихвите по 1 млрд кредит. То за касата на БСП това е нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 30
LuckyYou
преди 10 години
Пич сравняваш 1 милион с 500 милиона :D Тези пари наистина ще се усетят - тези хора знаят как да раздвижат икономиката, не са пожарникари. :) Иначе оня дето дава - да дава, да си протестират. Сериалът ще е дълъг :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Хаха, ми да ги даваме на протестиращите.. те реално пак ще влизат в икономиката по същия ред. Евала тогава на този дето плащал на протестиращите. Хехе По мои груби сметки е вкарал поне милион досега за 30 дена. Това са директно пари ликвидност в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 10 години
То не е случайно, че БСП са фаворити във всички ромски квартали. Има си цена. А трябва и намалението на данъка върху хазарта да се компенсира. Как ако не с дружни сили? Типично по БСП-ейски! Дайте да дадем и да не питаме на кого, защо и как!!! Експертно правителство било това- " *** т***шака"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 41
LuckyYou
преди 10 години
От там да се засили потреблението, от там вътрешното търсене, от там инвестициите, кредитирането и колелото на държавната икономика най-накрая също да се засили. Чудесен ход, Българската държава наистина има нужда от глътка въздух и най-вече растеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
melon
преди 10 години
време е храненето на *** да се засили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още